Godt planlagt budrunde gir resultater
Det viktigste du gjør som selger under budrunden er å være tilgjengelig, holde hodet kaldt og lytte til gode råd fra megleren. Budrunden er en avgjørende del av ethvert salg av eiendom eller hytte, og det er viktig at alle som er interessert i å kjøpe eiendommen din får delta på like vilkår gjennom en ryddig prosess.
I forkant av budrunden vil megleren din gi deg innsikt i hva som skal skje fra deres side, er i ferd med å gjøre, hva du kan forvente av budprosessen, og hva du som selger må ta stilling til underveis.
Eiendomsmegler Ellen Pike i PrivatMegleren Aksept mener at det beste man kan gjøre når budrunden gjennomføres, er å holde en åpen og god dialog med både budgivere og kjøper. Selve budrunden kan noen ganger oppleves som hektisk, og da er det smart å ha en god plan klar på forhånd, med alternative strategier dersom budrunden tar en annen retning enn planlagt. Det handler om god forventingsstyring.
– Etter at visningen er avholdt har jeg god oversikt over hvem som kan være reelt interessert i å delta i budrunden. Et ganske vanlig scenario er at folk har sett på flere eiendommer samtidig, og er usikre på hvilken de ønsker å by på. Da tar jeg en prat med de ulike interessentene før budrunden starter for å avklare hvor de står, forklarer Ellen Pike.
Vær på vakt om en budgiver gir forbehold om finansiering
Faste holdepunkter
Hvordan budrundene arter seg varierer fra salg til salg. Det er likevel noen faste holdepunkter man må forholde seg til. Det ene er frister ved budgivning.
– Tidligste mulige akseptfrist for et bud er klokken 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Det betyr at interessenter kan gi bud tidligere, men de kan ikke forvente at du som selger aksepterer budet før alle som er interessert har fått mulighet til å delta i budgivningen, forteller Pike.
Det hender at interessenter ber om en privat visning. Det kan skyldes at de ikke har anledning til å delta på de ordinære visningene eller at de ønsker bedre tid på å bli kjent med eiendommen. Noen ganger er privatvisning et signal om at noen spekulerer i å kjøpe eiendommen før andre interessenter har fått se på den – også kalt kupping. I PrivatMegleren anbefaler vi som hovedregel å ikke akseptere bud som er gitt i forsøk på å kuppe salget. I de aller fleste tilfeller vil du kunne få en høyere pris om hele markedet får være med på en åpen budrunde.
– Jeg mener det er viktig at man orienterer interessentene om at kupping ikke er ønsket, slik at alle får en forståelse av at selger ønsker en åpen budrunde. Er det likevel noen som forsøker seg – og selger aksepterer det – er det meglers ansvar å sende ut informasjon om det til alle øvrige interessenter så raskt som mulig slik at visningene kan avlyses, sier Ellen Pike.
I noen tilfeller ligger det regler til grunn som sier at enkelte interessenter kan få anledning til å kjøpe eiendommen etter det som kalles forkjøpsrett – eksempelvis fordi man er medlem i en eiendomsorganisasjon, eller allerede er eier og beboer i sameiet eller borettslaget. Det påvirker budrunden ved at en interessent kan ha høyeste bud, men at eiendommen likevel kan bli solgt til en interessent som ikke har deltatt i budrunden. Det er derfor alltid lurt at selger og megler har snakket om muligheten for dette før visningene og budrunden.
Forbehold og fleksibilitet
Det er også viktig å være oppmerksom på forbehold ved budgivningen, særlig når det gjelder finansiering. Aller helst vil man ha bud med færrest mulig forbehold. Noen forbehold er likevel lettere å forholde seg til enn andre, eksempelvis dersom budgiver ønsker terrassemøbler eller annet løsøre med på kjøpet. Det er slikt det i de fleste tilfeller går an å forhandle seg frem til en enighet om.
Det er lurt å på forhånd ha tenkt gjennom hvor fleksibel man som selger kan være. Det kan for eksempel være smart å ikke være for standhaftig når det gjelder tidspunkt for overtakelse, så lenge du får salgssummen du ønsker
Man bør derimot være mer på vakt om en budgiver gir forbehold om finansiering. Det betyr i så fall at vedkommende ikke har avklart med sin bank at man kan bruke så mye penger på kjøp av eiendom. Meglerne i PrivatMegleren har imidlertid god erfaring med å håndtere slikt, og vil gi gode råd til både budgiver og selger underveis.
Det kan en sjelden gang skje at det ikke blir lagt inn bud etter visning. Årsakene kan være mange. Dersom det skjer er jobben vår å kartlegge hvorfor det ikke kommer bud, og finne ut av hvordan vi skal løse det. Sammen med selger finner vi som regel en løsning som gjør at eiendommen blir solgt, for eksempel ved at man justerer prisantydningen, legger den ut i markedet til en annen tid på året, eller gjør oppgraderinger som gjør den mer attraktiv. Vi i PrivatMegleren følger uansett deg som selger hele veien fra start til salg og overtakelse.
Komme i gang
I denne serien svarer PrivatMegleren og eiendomsmegler Thomas Klovland på alt du lurer på, fra start til solgt.
Befaring
En befaring er ikke bare til for at megleren skal bli kjent med eiendommen din. Det er også en gyllen anledning for deg å erfare hvordan megleren presterer – allerede før oppdraget har startet.
Bli kontaktet
Ønsker du å vite mer om hvordan vi kan hjelpe deg?
Fyll ut skjemaet og en av våre meglere i ditt nærområde kontakt.