bilde-overlegg

Følger deg helt i mål

Overtakelsen er en viktig – og som regel veldig hyggelig – seanse i en eiendomshandel, der selger skal overlevere eiendommen til dens nye eier. I PrivatMegleren deltar vi alltid ved overtakelse for å sørge for at ingenting blir glemt eller utelatt i det siste steget av salgsprosessen.

Tidspunktet for overtakelsen blir som oftest avtalt ved kontraktsmøtet som blir avholdt kort tid etter at budet på eiendommen er akseptert. Ved overtakelsen går selger og kjøper gjennom eiendommen sammen, og kontrollerer at den samsvarer med det som er avtalt. Om det skulle dukke opp spørsmål eller uenighet, er megleren der for å bidra til å finne løsninger.

– Overtakelsen dreier seg mye om rent praktiske ting, som for eksempel at nøklene til eiendommen overleveres til ny eier. I tillegg skal strømmåleren leses av og selger kan orientere om eksempelvis bruk av tekniske løsninger i bygget – som smarthusstyring av lys og strøm, forklarer eiendomsmegler Christian Stenerud i PrivatMegleren Panorama.

Når alt er gjennomgått og kontrollert signerer partene overtakelsesprotokoll og eiendommen er dermed overtatt av ny eier.

Selger plikter å overlevere eiendommen i den tilstand den var i ved salgstidspunktet

Selgers og kjøpers plikter

artikkel-bilde

Som selger plikter man å gjøre eiendommen klar for overtakelse, ved at den er ryddet og rengjort. Flyttevask skal være gjort, og eiendeler på eiendommen skal samsvare med inventarlisten – med mindre noe annet er avtalt. Ellers plikter også selger å overlevere eiendommen i den tilstand den var i ved salgstidspunktet.

Kjøper på sin side plikter å gjøre opp for seg til meglers klientkonto før overtakelsen. Etter at overtakelsesprotokollen er signert, og overdragelsen av eiendommen blir tinglyst, overføres kjøpesummen til selger. Ut over det plikter kjøper også til å overta eiendommen ved signering av protokoll, og har dermed videre ansvar for løpende kostnader, at eiendommen er forsikret og alle andre forpliktelser som følger.

– I tilfeller der kjøper og selger har ulike standarder for om flyttevasken er godt nok utført, har kjøper anledning til å holde igjen penger tilsvarende kostnaden for ny flyttevask. Det er slike ting megler er til stede for å hjelpe partene med å bli enige om, avslutter Christian Stenerud.

Komme i gang

artikke-bilde

I denne serien svarer PrivatMegleren og eiendomsmegler Thomas Klovland på alt du lurer på, fra start til solgt.

Til episode

Befaring

artikke-bilde

En befaring er ikke bare til for at megleren skal bli kjent med eiendommen din. Det er også en gyllen anledning for deg å erfare hvordan megleren presterer – allerede før oppdraget har startet.

Til episode

Bli kontaktet

Ønsker du å vite mer om hvordan vi kan hjelpe deg?

Fyll ut skjemaet og en av våre meglere i ditt nærområde kontakt.

Personvernpolicy