bilde-overlegg

Slik får du best utbytte av befaringen

En befaring er ikke bare til for at megleren skal bli kjent med eiendommen din. Det er også en gyllen anledning for deg å erfare hvordan megleren presterer – allerede før oppdraget har startet. Det er smart Smarte selgere av eiendom bruker også muligheten til å sanke profesjonelle råd om hvilke eventuelle oppgraderinger som kan lønne seg.

Før en befaring er det ikke mye du som selger trenger å gjøre, men det er en fordel om du er litt forberedt. Start gjerne med å gjøre deg noen tanker om tidshorisont for salget og samle sammen informasjon om ting du vet påvirker verdien.

– Vær smart og bruk befaringen til å få en eiendomsmeglers råd om hva som lønner seg å gjøre av oppussing og utbedringer før et salg. Start gjerne med å samle informasjon du vet påvirker verdien av eiendommen, og gjør deg gjerne noen tanker om tidshorisont for salget. Slik kan du spare deg både tid og penger, forteller eiendomsmegler Christian Stenerud i PrivatMegleren Panorama.

PrivatMegler Christian Stenerud har et trent øye for hvilke grep som er lønnsomme før du skal selge en eiendom eller hytte. Han mener derfor befaringen er et steg av salget hverken megler eller selger skal ta lett på.

God kartlegging og planlegging tidlig i prosessen kan ha stor effekt senere i salget. Dette er noe de beste meglerne i bransjen er godt trent på. Du kan derfor få råd om hvilke oppgraderinger du eventuelt bør gjøre. Bør du pusse opp badet, eller er det mer lønnsomt å investere i en energieffektiv peisovn i stuen? En dreven megler kjenner markedet og hva som skal til for å utløse et salg i området eiendommen er i.

En dreven megler vet hva som skal til for å utløse et salg i ditt område

Imponer kjøperen

artikkel-bilde

Under befaringen jakter PrivatMegleren alltid etter eiendommens gylne kvadrat – en «wow-faktor» som imponerer kjøperen og gjør at eiendommen skiller seg positivt ut i markedet. Nesten uten unntak finnes det unike egenskaper ved alle eiendommer som aktivt fremheves i presentasjonen og markedsføringen.

Det kan være noe åpenbart som beliggenheten, ekstra god takhøyde eller en unik planløsning. Andre ganger krever det litt mer teft å se hva som er særegent. En opprydning i trærne i hagen kan avdekke en formidabel utsikt. Andre ganger kan du endre planløsningen slik at en eiendom får en utleiedel, et ekstra soverom – og vips kan kjøper regne med ekstra leieinntekter, eller et barn til.

– Ikke la deg lokke

Under befaringen bør du be meglerne du har invitert om å vise planen de har for salgsprosessen. Hvordan ser de for seg at eiendommen skal markedsføres, og når. Hvordan skal visning være, hva er planen for budrunden, og hva vil de gjøre om eiendommen ikke blir solgt? Stenerud anbefaler også at du merker deg hvordan ulike meglerne begrunner prisantydningen de presenterer. Riktig prisantydning krever kunnskap og et godt stykke arbeid.

– Lytt mer til hvordan megleren argumenter for prisantydningen enn selve summen alene. Husk at det til slutt er markedet og ikke prisantydningen som bestemmer hva du får for eiendommen din. Derfor bør du ikke la deg lokke til å velge megler basert en urealistisk høy prisvurdering, forklarer Stenerud.

Prisantydningen skal ikke være lavere enn det du er villig til å selge for, og du kan derfor ikke takke nei om du får bud på prisantydning. Dette vil være lovstridig.

En god megler vil alltid basere prisantydningen på et solid forarbeid. Hos PrivatMegleren har meglerne tilgang til all tidligere salgshistorikk for nærområdet i databasen Eiendomsverdi. I tillegg vektlegger meglerne en rekke andre faktorer, som teknisk tilstand, beliggenhet, markedet på tidspunktet og hvilke andre eiendommer som er til salgs i området. Forventet salgssum baseres så på en analyse av denne historikken, fakta om eiendommen, og ikke minst meglerens kunnskap og egen erfaring.

Selg ærlig

Fra januar 2022 ble reglene for salg av eiendom skjerpet i kjøpers favør. Du kan ikke lenger selge eiendommen «som den er», og terskelen for når noe kan anses som en mangel er lavere.

Om det mangler dokumentasjon på arbeid som normalt skal utføres av faglærte vil det føre til dårligere tilstandsgrad i tilstandsrapporten. Tilstandsrapporten gir en teknisk vurdering av eiendommen og er utført av en takstmann. Rapporten beskriver avvik fra forskriftene og behov for vedlikehold. Stenerud råder deg derfor til å skaffe dokumentasjon på arbeider som er utført i eiendommen eller hytten din.

– Prøv for all del ikke å skjule noe – det lønner seg aldri. Finn frem eller skaff til veie dokumentasjon på alt som er gjort i huset eller hytten. Husk at du også kan dokumentere egeninnsats og legge ved bilder av det som er gjort, råder han.

Komme i gang

artikke-bilde

I denne serien svarer PrivatMegleren og eiendomsmegler Thomas Klovland på alt du lurer på, fra start til solgt.

Til episode

Befaring

artikke-bilde

En befaring er ikke bare til for at megleren skal bli kjent med eiendommen din. Det er også en gyllen anledning for deg å erfare hvordan megleren presterer – allerede før oppdraget har startet.

Til episode

Bli kontaktet

Ønsker du å vite mer om hvordan vi kan hjelpe deg?

Fyll ut skjemaet og en av våre meglere i ditt nærområde kontakt.

Personvernpolicy