Tips og råd ved salg av eiendom

bilde

De beste rådene ved salg av eiendom

Hva du gjør i forkant når du skal selge hus, leilighet eller fritidseiendom kan få stor betydning for resultatet. Meglers presentasjon av eiendommen din kan si mer enn tusen ord når det kommer til salg av eiendom.

Hvordan selge eiendom

PrivatMegleren har et sterkt ønske om å gjøre ditt salg av eiendom, din annonse, din visning og din budrunde til den beste i markedet. Våre meglere er eksperter på hvordan du selger leilighet, hus eller fritidseiendom, og for å få det beste salget er det viktig at eiendommen fremstår fra sin beste side ved salg.

Du trenger ikke nødvendigvis ha en kostbar styling i forbindelse med salg av eiendom. Noen timers konsulenthjelp kan være et rimeligere alternativ, som du kommer langt med når du skal selge hus, leilighet eller fritidseiendom. Hvordan selge eiendom best? Et godt råd fra megler er å se eiendommen gjennom en potensiell kjøpers øyne og ikke la deg farge av personlig tilknytning til huset eller leiligheten som er til salgs.

Utgangspunktet er at visningsgjestene kun ønsker å se det potensialet eiendommen har – og det er dette som skal fremheves når du selger huset, leiligheten eller fritidseiendommen. Eiendom er ikke lenger ditt hjem, men et produkt som skal selges.

Som meglere vet vi at ved salg av eiendom vil potensielle kjøpere ha vanskelig for å overse svært personlige gjenstander. Tanken er at potensielle kjøpere skal tenke «jeg kan se for meg å bo her», fremfor «jeg lurer på hvilke mennesker som bor her?».

Hva bør du fjerne før salg av eiendom?

Ta deg en runde i huset, leiligheten eller fritidseiendommen din, og tenk gjennom hva som kanskje bør fjernes av pynt og møbler. Med svært få unntak vil de fleste eiendommer se bedre ut med litt mindre møbler når du skal selge. Unngå møbler som blokkerer eller gjør det vanskelig for kjøpere å bevege seg rundt i eiendom, og behold kun det som viser rommenes formål.

Som din megler kan vi fortelle at dersom du har for mange møbler og for mye nips, risikerer du at eiendommen ikke kommer til sin rett ved eiendomssalg. Mindre møbler og færre pyntegjenstander skaper inntrykk av at rommene er større, store møbler og mange gjenstander gir motsatt romfølelse.

Et godt tips er å bruke speil på veggene for en forstørrende effekt, noe som kan være smart i en liten gang eller en smal stue.

Følelsen av hygge og velvære er allikevel viktig ved salg av eiendom. Små ting som å sette fram badesalt, lys eller lekre såper ved badekaret og kokebok sammen med en flaske rødvin på kjøkkenbenken, skaper god stemning. Du skal vise at her er det mulig å trives, på samme måte som du har gjort. Lag gjerne grupper med tre eller fem pyntegjenstander på bord eller benker, oddetall skaper mer dynamikk enn partall rent visuelt. Vi vet at all form for symmetri er fordelaktig for øyet som ser, enten det er puter i sofaen eller stoler rundt et spisebord.

Et godt tips er å se an sesongen du selger eiendommen i. Hvis du skal selge på vinteren, så kan skiene faktisk stå fremme - på den måten illustrerer du at det finnes gode ski- og turmuligheter i nærhet av eiendommen.

Meglere ser ofte at kjøperne gjerne åpner skap og skuffer. Derfor bør du gå over disse og sørge for at det ser organisert, ryddig og pent ut. Når du skal selge eiendom er det viktig at den framstår romslig, og da bør du unngå at ting ramler ut av skapene.

Tenk totalinntrykk når skal selge hus, leilighet eller fritidseiendom

Ikke glem en eventuell terrasse. Mal vegger, bruk høytrykkspyler og sett ut hagemøbler når årstidene tillater det. I sommersesongen kan du i tillegg pynte med blomster og eventuelle prydbusker. Området utenfor inngangsdøren må se innbydende ut for å gi et godt førsteinntrykk ved salg av eiendom. Mange potensielle kjøpere, særlig av familieiendommer, velger å kjøre forbi eiendommen før selve visningen. Et godt tips fra megler: Klipp gresset, luk ugress, trim hekker og plant blomster.

Husk at hage, trappeoppgang, garasje, kjeller og loft bidrar til helhetsinntrykket når du skal selge eiendom. Dette er noe av det som kan fortelle kjøper noe om hvordan eiendommen har blitt behandlet i tiden du har bodd der, og er viktig ved salg av eiendom. Er eiendommen en del av et sameie, bør du også ta for deg fellesarealer.

Det kan lønne seg å utbedre synlige skader på innvendige overflater når du skal selge eiendom. Har du for eksempel en dør eller et vindu som ikke kan lukkes skikkelig, burde du forsøke å få dette ordnet før salg av eiendom. Du kan også vurdere å male veggene i nøytrale farger. Har du overflater, lister eller andre detaljer i eiendommen som ikke passer med resten, bør du kanskje vurdere å gjøre noe med disse før du skal selge eiendom.

Generelle tips fra megler:

  1. Rengjør skikkelig og luft godt. Få orden i bodene og på vaskerommet, her vil interessentene titte inn.
  2. Rydd alle rom. Visningsgjester vil lettere falle for et ryddig hjem. Når du tror du er ferdig å rydde – ta en runde til.
  3. For åfå det ”lyst og trivelig”, bør du trekke opp alle persienner og gardiner for å slippe lyset inn. Tenn lys og bytt lyspærer som ikke virker. Har eiendommen peis, bør denne gjøres klar for opptenning, slik at den kan skape en god atmosfære på bilder og visning.
  4. Bestem deg for en gjennomgangsfarge og pynt opp med håndklær, puter og tekstiler i samme fargenyanse
  5. Sørg for å ha en ryddig kjøkkenbenk! Fjern alt som henger på kjøleskapdøren og alt som står på og under kjøkkeninnredningen. Sett gjerne frem stemningsskapende detaljer, som et fruktfat på kjøkkenbordet sammen med noen stearinlys. I vinduskarmene kan du sette urter eller andre grønne planter.
  6. Legg et lyst sengeteppe på sengen, dette gjør mulig visningen av soverommet mye mer innbydende og man slipper å re opp sengen hver gang megler ønsker en privatvisning. Luft også godt før visning og rydd vekk alle personlige eiendeler som klær, leker og pyntegjenstander (duftspray er ikke anbefalt).
  7. Fjern personlige ting og ta ut søppelet, skittentøyskurv, stellebord og lignende. Duftlys gjør seg alltid på badet, sammen med pene såpestykker, badesalt og rene håndklær i en farge som passer.
  8. Det kan også være praktisk å varsle naboer om visningen. Bor du i leilighet, be dem dempe musikk og ulyder mens visningen pågår. En god pris for deg kan i fremtiden komme dem til gode, om de selv skal selge.

Klar for salg av eiendom

Still deg opp utenfor eiendommen. Ser det innbydende ut? Ønsker du å gå inn?

Still deg i hver døråpning i hele eiendommen og tenk at dette er slik hvert rom vil fremstå for alle interessenter ved salg av eiendom. Hvordan er møbler plassert, bør de plasseres på en annen måte? Henger gardinene jevnt? Hvordan er helhetsinntrykket av rommet, føles det riktig?

Kilde: “Eiendomsboken”, Gyldendal Norsk Forlag AS

Utgangspunktet for enhver som skal selge hus eller leilighet vil selvsagt variere, følgende bilder er kun ment som illustrasjon og for å gi ideer.

bilde-inspirasjon

Enkelt – uten personlig preg.

bilde-inspirasjon

Innbydende, men ikke overdrevet.

bilde-inspirasjon

Her har jeg trivdes – det vil også du gjøre.

bilde-inspirasjon

En ryddig gang gir inntrykk av god plass og skaper et godt førsteinntrykk.

bilde-inspirasjon

En rød tråd (grønn) gir en helhet i bildet.

bilde-inspirasjon

Sengeteppet gjør soverommet «ryddig» og forenkler visninger for selgeren.

bilde-inspirasjon

Gjør utenomhus areal trivelig, være seg enebolig...

bilde-inspirasjon

...eller en leilighet.

Kontakt