Tips og råd til deg som skal selge bolig

Her har jeg trivdes

Hvor mye den enkelte boligselger legger i sitt eget salg varierer i stor grad. Dette til tross for at de rette grep kan utgjøre titusener i forskjell på salgssummen. I et marked som oversvømmes av superlativer som trivelig, moderne, sentrumsnær og lekker, vil presentasjonen av boligen si mer enn tusen ord.

Som din megler har vi et sterkt ønske om å gjøre din annonse, din visning og din budrunde til den beste i markedet. For å klare dette er det viktig at boligen fremstår fra sin beste side i forbindelse med salget.

Man trenger ikke nødvendigvis ha en kostbar styling i forbindelse med boligsalget. Noen timers konsulenthjelp er et rimeligere alternativ, som vil føre deg langt på vei.

Dersom du selv føler deg kompetent og ønsker å foreta klargjøringen av boligen selv, er det selvsagt mulig. Da er det viktig å kunne se boligen gjennom en potensiell kjøpers øyne og ikke la seg farge av sin egen personlige tilknytning til stedet.

Ditt utgangspunkt vil være at dine visningsgjester aldri vil ha et forhold til dine personlige eiendeler, de forholder seg kun til det potensialet boligen har - det er nettopp dette du ønsker å fremheve. Det er på tide å si til seg selv «dette er ikke mitt hjem; det er et hus, et produkt som skal selges».

Potensielle kjøpere vil ha vanskelig for å overse svært personlige gjenstander. Man ønsker at kjøperne skal se for seg sine egne bilder på veggene, noe som blir vanskelig om veggene er fulle av selgers bilder. Målsetningen er at potensielle kjøpere skal tenke «jeg kan se for meg å bo her», ikke «jeg lurer på hvilke mennesker som bor her?».

Kilde: “Boligboken”, Gyldendal Norsk Forlag AS

Fortsett å ta deg en runde i boligen, pynt og møbler må fjernes. Tenk på prosessen som en tjuvstart på pakkingen du i fremtiden likevel må gjøre når boligen er solgt. Vurder det slik at hvis du ikke har benyttet noe på over ett år, så kan det fjernes.

Med svært få unntak vil de fleste hjem se bedre ut med litt mindre møbler. Fjern derfor møbler som blokkerer eller vanskeliggjør det å bevege seg rundt i boligen. Den mengde møbler du trenger er den som viser rommenes formål. Du ønsker ikke at potensielle kjøpere skal lure på hva et rom kan brukes til, samtidig må de ikke få inntrykk av at rom er for små.

Har du for mange møbler og for mye nips, risikerer du at boligen ikke kommer til sin rett. Du ønsker å gi inntrykk av tilstrekkelig med plass. Små møbler og færre pyntegjenstander vil skape inntrykk av større rom, store møbler og mange gjenstander gir motsatt romfølelse. En liten seng vil for eksempel få et soverom til virke større.

Bruk av speil på vegger vil også gi en forstørrende effekt, noe som ofte er kjærkomment i en liten gang eller en smal stue.

Det å skape rom innebærer derimot ikke at alt skal bort. Kos og velvære er viktige stikkord. Plasser for eksempel badesalt ved badekar og kokebok med rødvin og rødvinsglass på kjøkkenbenken. Skap en stemning som sier; ”her har jeg trivdes, noe du også vil gjøre!” Lag gjerne grupper med 3 eller 5 pyntegjenstander på bord eller benker. Det skaper mer dynamikk enn partall. Ut over dette er symmetri fordelaktig, være seg puter i sofa eller stoler rundt spisebord.

Når du er ferdig med overflater, skal du ta en titt i skuffer og skap. Kjøpere er glad i å titte og åpner gjerne skap. Tenk over hvilket inntrykk en potensiell kjøper får av plass i boligen dersom det ramler ting ut av skapene, i motsetning til hvis alt ser organisert og pent ut.

Har boligen terrasse er det viktig at man ikke glemmer denne. Mal vegger, høytrykkspyl og sett ut hagemøbler når årstidene tillater det. Hvis det er sommer kan man I tillegg pynte med blomster og eventuelle prydbusker.

Totalinntrykket vil også være avgjørende, glem derfor ikke området utenfor inngangsdøren. Mange potensielle kjøpere, særlig av familieboliger, velger gjerne å kjøre forbi boligen før selve visningen. Klipp derfor gresset, luk ugress, trim hekker og plant blomster. Finnes det trær som burde beskjæres eller felles bør også dette gjøres nå.

Husk at hage, trappeoppgang, garasje, kjeller og loft bidrar til helhetsinntrykket av boligen gir et inntrykk av hvordan eiendommen har blitt behandlet under tiden du har bodd der. Er boligen en del av et sameie, bør du også ta for deg fellesarealer. Be naboer rydde før visning, de er også tjent med at du får en god pris for boligen om de i fremtiden skal selge, eller refinansiere.

Gjennomfør mindre utbedringer

“Styling” og generelle råd før foto og visning

Du har sikkert hørt det tidligere, men det kan ikke sies for ofte; det er svært viktig at du sørger for at boligen fremstår fra sin beste side før fotografering og visning.

Selv om de fleste boligselgere skjønner at de bør rydde og gjøre boligen attraktiv i forbindelse med salg, er det likevel overraskende å se hvor mange mange som ikke gjør det.

Noen generelle råd.

  1. Rengjør skikkelig (også komfyr og dusjvegger) og luft godt (husk å lukke vinduer ved fotografering av fasade). Få orden i bodene og på vaskerommet, her vil interessentene titte inn.
  2. Rydd alle rom. Et ryddig hjem appellerer langt bedre til de fleste visningsgjester. Rotete eller overfylte rom virker som nevnt mindre (herunder ledninger på gulv og pyntegjenstander). Klær, sko og andre løse eiendeler bør ryddes inn i skap. Når du tror du er ferdig å rydde er du høyst sannsynlig kun halvveis.
  3. For å få det ”lyst og trivelig”, trekk opp alle persienner og gardiner for å slippe lyset inn. Tenn alle lys og husk for all del på å bytte lyspærer som ikke virker. Har boligen peis, bør denne gjøres klar for opptenning, slik at den kan skape en god atmosfære på bilder og visning. Bruk pynteputer i rommene med farger som passer til møblene der.
  4. Gå for en gjennomgangsfarge og pynt opp med håndklær, puter og lignende i samme fargenyanser.
  5. Rydd bort alt som står på kjøkkenbenken. Fjern også alt som henger på kjøleskapdøren og alt som står på og under kjøkkeninnredningen. Sett gjerne frem stemningsskapende detaljer, som fruktfat på kjøkkenbordet sammen med noen stearinlys. Noen fine flasker matolje eller tilsvarende sammen med en kokebok kan gjerne også stå fremme. I vinduskarmene kan du sette urter eller andre grønne planter. Kaffelukt kan også være tiltalende, selv om dette ikke er et must.
  6. I stuen bør det fyres i peisen og igjen pyntes med frisk frukt eller blomster. Videre må alt ”rot” som fjernkontroller og lignende fjernes.
  7. Legg et lyst sengeteppe på sengen, dette gjør mulig visningen av soverommet mye mer innbydende og man slipper å re opp sengen hver gang megler ønsker en privatvisning. Dandér gjerne med pynteputer på sengeteppet. Tøm nattbord og plasser gjerne blomster eller lys her. Luft også godt før visning og rydd vekk alle personlige eiendeler som klær, leker og pyntegjenstander (duftspray er ikke anbefalt).
  8. Alle personlige ting som såper, tannbørste og lignende må fjernes fra badet. Ta ut søppelet, skittentøyskurv, stellebord og lignende. Duftlys gjør seg alltid på badet, sammen med pene såpestykker, badesalt og rene håndklær i en farge som passer. Rens gjerne sluket i dusjen dersom det trengs.
  9. Det kan også være praktisk å varsle naboer om visningen. Bor du i leilighet, be dem dempe musikken og dansingen på gulvet mens visningen pågår, samt rydde eventuelt rot i fellesarealer, på balkonger og terrasser osv. En god pris for deg kan i fremtiden komme dem til gode, om de selv skal selge.

Når du har ryddet ferdig

Under vil du finne bildeeksempler. Utgangspunktet for enhver boligselger vil selvsagt variere, følgende bilder er kun ment som illustrasjon og for å gi ideer.

Enkelt – uten personlig preg.

Innbydende, men ikke overdrevet.

Her har jeg trivdes – det vil også du gjøre.

En ryddig gang gir inntrykk av god plass og skaper et godt førsteinntrykk.

En rød tråd (grønn) gir en helhet i bildet.

Sengeteppet gjør soverommet «ryddig» og forenkler visninger for selgeren.

Gjør utenomhus areal trivelig, være seg enebolig...

...eller en leilighet.

Sjeldne anledninger er vår hverdag