Høy lokalkunnskap er viktig for kjøperen

Stegene man går gjennom for å selge en fritidseiendom på fjellet eller ved sjøen har flere likhetstrekk med salg av annen eiendom. Sammenlignet med et eiendomssalg er det imidlertid store forskjeller ved prosessen kjøperen går gjennom. Forskjeller det er viktig å vite om når du skal velge megler.

bilde

Ved salg av fritidseiendom er det en avgjørende suksessfaktor at megleren kjenner området like godt som en lokalkjent. Det er nemlig ikke uvanlig at de som kommer på visning ikke er så godt kjent i området, og derfor er avhengig av å få kunnskap av noen som kjenner området godt. Eiendomsmegler Pia M. Murland i PrivatMegleren Lillehammer forteller at potensielle kjøpere ikke bare er interessert i hytta de ser på visning, men også nærområdet.

– Som megler må jeg være oppdatert på alt som skjer i nærområdet. Det handler om å kjenne til alle fordelene og mulighetene området har å by på, slik at kjøper kan bli godt kjent med nærmiljøet på kort tid. Interesseområdet for potensielle kjøpere av en hytte på fjellet er bredt og spenner over alt fra turmuligheter, fiskevann og badesteder, til arrangementer, samlinger og after-ski, forklarer eiendomsmegler Pia.

Byr på detaljene

Pia sammenligner jobben som megler med å være en ambassadør for området. Ofte er hun innom de lokale kafeene eller slår av en prat med brøytebilsjåførene for å få siste nytt. Kunnskapen hun tilegner seg om nærområdet er ofte på et forbausende detaljnivå.

Eiendomsmegler Gustav J. Sædberg i PrivatMegleren Sædberg og Lian kjenner seg godt igjen i Pias beskrivelse. Selv om fritidseiendommene han er megler for som regel ligger ved sjøen, forteller han at lokalkunnskapen er like viktig i skjærgården.

– Også ved sjøen finnes det spesielle steder – gode badeplasser, fiskesteder og hvor du kan være sikker på å finne krabber. Siden vi ofte er avhengig av båt for å komme ut til eiendommene tar vi oss gjerne tid til å vise frem det som finnes nærområdet. Som megler må man også tørre å by på seg selv, og fortelle hvordan man selv bruker skjærgården, forteller Gustav.

artikkel bilde

Lokalkunnskap som spisskompetanse

Gustav peker imidlertid på at byggeforbudet i strandsonen trekker et viktig skille mellom fjell og sjø. Forbudet innebærer at det ikke bygges nye fritidseiendommer nærmere enn 100 meter fra sjøen.

– En del av vår lokalkunnskap er også å vite hva som er tillatt å gjøre på eiendommen. Derfor har vi spisskompetanse på regelverk og søknadsprosesser i den enkelte kommune, samt hvilke endringer man kan få tillatelse til å gjøre, forklarer Gustav.

Nærområdet er avgjørende

Både Pia og Gustav forteller at de som vurderer å kjøpe en fritidseiendom gjerne ser på færre eiendommer enn ved for eksempel et eiendomskjøp.

– Det er gjerne større følelser knyttet til kjøp av fritidseiendom enn ved kjøp av eiendom. Kjøperne «tar og føler» mer på eiendommen, og spør gjerne mer om nærområdet enn om selve hytta. Da er det avgjørende at megler både har god lokalkunnskap og får formidlet alle fordelene ved området, sier Gustav.

På visningen benytter PrivatMegleren romplakater for å trekke frem nyttig informasjon om en eiendom, slik som takhøyde, kjøkkenfabrikat eller fortelle at et rom har gulvvarme. Pia forteller at romplakatene også aktivt brukes til å fortelle om nærområdet.

– På romplakatene kan vi for eksempel vise kart over skiløyper og turstier i området, eller kanskje åpningstidene til alpinbakken og den lokale butikken. Slik blir det lettere for kjøperne å orientere seg og bli kjent med nærmiljøet, forklarer Pia, mens Gustav legger til:

– For hytter ved sjøen kan vi vise vei til en fin badestrand på naboøya, eller gi praktiske opplysninger om hvor det er parkeringsplasser på fastlandet. Enten hytta ligger på fjellet eller ved sjøen er romplakatene et fint virkemiddel for å fremheve nyttig informasjon om de nære tingene som kjøperne er opptatte av, utdyper Gustav.

Bli kontaktet

Ønsker du å vite mer om hvordan vi kan   hjelpe deg?

Fyll ut skjemaet og en av våre meglere i ditt nærområde kontakt.

Personvernpolicy