Tips og råd ved salg

De beste rådene ved salg av bolig

Hva du gjør i forkant når du skal selge hus, leilighet eller fritidsbolig kan få stor betydning for resultatet. Meglers presentasjon av boligen din kan si mer enn tusen ord når det kommer til salg av bolig.

Hvordan selge bolig

PrivatMegleren har et sterkt ønske om å gjøre ditt salg av bolig, din annonse, din visning og din budrunde til den beste i markedet. Våre meglere er eksperter på hvordan du selger leilighet, hus eller fritidsbolig, og for å få det beste salget er det viktig at boligen fremstår fra sin beste side ved salg.

Du trenger ikke nødvendigvis ha en kostbar styling i forbindelse med salg av bolig. Noen timers konsulenthjelp kan være et rimeligere alternativ, som du kommer langt med når du skal selge hus, leilighet eller fritidsbolig. Hvordan selge bolig best? Et godt råd fra megler er å se boligen gjennom en potensiell kjøpers øyne og ikke la deg farge av personlig tilknytning til huset eller leiligheten som er til salgs.

Utgangspunktet er at visningsgjestene kun ønsker å se det potensialet boligen har – og det er dette som skal fremheves når du selger huset, leiligheten eller fritidsboligen. Boligen er ikke lenger ditt hjem, men et produkt som skal selges.

Som meglere vet vi at ved salg av bolig vil potensielle kjøpere ha vanskelig for å overse svært personlige gjenstander. Tanken er at potensielle kjøpere skal tenke «jeg kan se for meg å bo her», fremfor «jeg lurer på hvilke mennesker som bor her?».

Hva bør du fjerne før salg av bolig?

Ta deg en runde i huset, leiligheten eller fritidsboligen din, og tenk gjennom hva som kanskje bør fjernes av pynt og møbler. Med svært få unntak vil de fleste boliger se bedre ut med litt mindre møbler når du skal selge. Unngå møbler som blokkerer eller gjør det vanskelig for kjøpere å bevege seg rundt i boligen, og behold kun det som viser rommenes formål.

Som din megler kan vi fortelle at dersom du har for mange møbler og for mye nips, risikerer du at boligen ikke kommer til sin rett ved boligsalg. Mindre møbler og færre pyntegjenstander skaper inntrykk av at rommene er større, store møbler og mange gjenstander gir motsatt romfølelse.

Et godt tips er å bruke speil på veggene for en forstørrende effekt, noe som kan være smart i en liten gang eller en smal stue.

Følelsen av hygge og velvære er allikevel viktig ved salg av bolig. Små ting som å sette fram badesalt, lys eller lekre såper ved badekaret og kokebok sammen med en flaske rødvin på kjøkkenbenken, skaper god stemning. Du skal vise at her er det mulig å trives, på samme måte som du har gjort. Lag gjerne grupper med tre eller fem pyntegjenstander på bord eller benker, oddetall skaper mer dynamikk enn partall rent visuelt. Vi vet at all form for symmetri er fordelaktig for øyet som ser, enten det er puter i sofaen eller stoler rundt et spisebord.

Et godt tips er å se an sesongen du selger boligen i. Hvis du skal selge på vinteren, så kan skiene faktisk stå fremme - på den måten illustrerer du at det finnes gode ski- og turmuligheter i nærhet av boligen.

Meglere ser ofte at kjøperne gjerne åpner skap og skuffer. Derfor bør du gå over disse og sørge for at det ser organisert, ryddig og pent ut. Når du skal selge bolig er det viktig at den framstår romslig, og da bør du unngå at ting ramler ut av skapene.

Tenk totalinntrykk når skal selge hus, leilighet eller fritidsbolig

Ikke glem en eventuell terrasse. Mal vegger, bruk høytrykkspyler og sett ut hagemøbler når årstidene tillater det. I sommersesongen kan du i tillegg pynte med blomster og eventuelle prydbusker. Området utenfor inngangsdøren må se innbydende ut for å gi et godt førsteinntrykk ved salg av bolig. Mange potensielle kjøpere, særlig av familieboliger, velger å kjøre forbi boligen før selve visningen. Et godt tips fra megler: Klipp gresset, luk ugress, trim hekker og plant blomster.

Husk at hage, trappeoppgang, garasje, kjeller og loft bidrar til helhetsinntrykket når du skal selge bolig. Dette er noe av det som kan fortelle kjøper noe om hvordan eiendommen har blitt behandlet i tiden du har bodd der, og er viktig ved salg av bolig. Er boligen en del av et sameie, bør du også ta for deg fellesarealer.

Det kan lønne seg å utbedre synlige skader på innvendige overflater når du skal selge bolig. Har du for eksempel en dør eller et vindu som ikke kan lukkes skikkelig, burde du forsøke å få dette ordnet før salg av bolig. Du kan også vurdere å male veggene i nøytrale farger. Har du overflater, lister eller andre detaljer i boligen som ikke passer med resten, bør du kanskje vurdere å gjøre noe med disse før du skal selge bolig.

Generelle tips fra megler:

  1. Rengjør skikkelig og luft godt. Få orden i bodene og på vaskerommet, her vil interessentene titte inn.
  2. Rydd alle rom. Visningsgjester vil lettere falle for et ryddig hjem. Når du tror du er ferdig å rydde – ta en runde til.
  3. For å få det ”lyst og trivelig”, bør du trekke opp alle persienner og gardiner for å slippe lyset inn. Tenn lys og bytt lyspærer som ikke virker. Har boligen peis, bør denne gjøres klar for opptenning, slik at den kan skape en god atmosfære på bilder og visning.
  4. Bestem deg for en gjennomgangsfarge og pynt opp med håndklær, puter og tekstiler i samme fargenyanse
  5. Sørg for å ha en ryddig kjøkkenbenk! Fjern alt som henger på kjøleskapdøren og alt som står på og under kjøkkeninnredningen. Sett gjerne frem stemningsskapende detaljer, som et fruktfat på kjøkkenbordet sammen med noen stearinlys. I vinduskarmene kan du sette urter eller andre grønne planter.
  6. Legg et lyst sengeteppe på sengen, dette gjør mulig visningen av soverommet mye mer innbydende og man slipper å re opp sengen hver gang megler ønsker en privatvisning. Luft også godt før visning og rydd vekk alle personlige eiendeler som klær, leker og pyntegjenstander (duftspray er ikke anbefalt).
  7. Fjern personlige ting og ta ut søppelet, skittentøyskurv, stellebord og lignende. Duftlys gjør seg alltid på badet, sammen med pene såpestykker, badesalt og rene håndklær i en farge som passer.
  8. Det kan også være praktisk å varsle naboer om visningen. Bor du i leilighet, be dem dempe musikk og ulyder mens visningen pågår. En god pris for deg kan i fremtiden komme dem til gode, om de selv skal selge.

Klar for salg av bolig

Still deg opp utenfor boligen. Ser det innbydende ut? Ønsker du å gå inn?

Still deg i hver døråpning i hele boligen og tenk at dette er slik hvert rom vil fremstå for alle interessenter ved salg av bolig. Hvordan er møbler plassert, bør de plasseres på en annen måte? Henger gardinene jevnt? Hvordan er helhetsinntrykket av rommet, føles det riktig?

Kilde: “Boligboken”, Gyldendal Norsk Forlag AS

Utgangspunktet for enhver som skal selge hus eller leilighet vil selvsagt variere, følgende bilder er kun ment som illustrasjon og for å gi ideer.

Enkelt – uten personlig preg.

Innbydende, men ikke overdrevet.
Her har jeg trivdes – det vil også du gjøre.

En ryddig gang gir inntrykk av god plass og skaper et godt førsteinntrykk.

En rød tråd (grønn) gir en helhet i bildet.
Sengeteppet gjør soverommet «ryddig» og forenkler visninger for selgeren.

Gjør utenomhus areal trivelig, være seg enebolig...

...eller en leilighet.

Kontakt

Personvernpolicy

Takk for din henvendelse!