Eiendomssalg kan være forvirrende. Bør du kjøpe eller selge først? Og når på året lønner det seg egentlig å selge eiendom?

bilde

Det er mange faktorer som spiller inn ved et vellykket boligsalg - her er våre beste tips.

Å selge eiendom er for de aller fleste forbundet med de største økonomiske transaksjonene man gjør i livet, og derfor settes hele følelsesregisteret i sving. Mange faktorer spiller inn på eiendomsmarkedet, men tilbud og etterspørsel er til syvende og sist den styrende indikasjonen på om budrunden tar fyr eller ikke. Er det mange eiendommer på markedet, kan kjøperne tillate seg å opptre mer lunkent. Er det derimot rift om eiendommene, vil prisene presses opp.

E-takst er en ny og velkommen standard som gir en god og dokumenterbar vurdering av eiendoms verdi. Før e-takst ble innført, gjorde megler en skjønnsmessig verdivurdering av eiendommer som skulle legges ut for salg. Prisvurdering av eiendom ble basert på udefinerte standarder, og meglerhusene opererte med ulike parametere. E-takst er et nyttig verktøy som stiller konkrete krav til dokumentasjon av meglers verdivurdering, slik at en prisvurdering alltid baseres på dokumenterbare analyser.Baseres på sammenligning med tilsvarende eiendom i samme område i nær fortid.

3 ting som sikrer et godt eiendomssalg

1. Tenk taktisk når du velger tidspunkt for å selge eiendommen

Det er ikke lenger slik at det lønner seg å selge eiendom på høsten. Nå finnes det ingen gylden regel for når på året det er best å selge, men det kan lønne seg å bruke litt sunn fornuft. Har du en enebolig i Bærum, legger du den for eksempel ikke ut for salg i vinterferien når potensielle kjøpere er bortreist. Har du derimot en hytte du vil selge, kan det lønne seg å legge visningshelgen til høstferien, når folk allikevel er i fjellet og det er stemning for vandring, bålpanner og hyttekos.

2. Tenk visuelt når du presenterer eiendommen

Det visuelle er nøkkelen for å vekke interessen hos kjøperne, så det vil alltid lønne seg å gjøre eiendommen så presentabel som mulig før salg, samt investere i profesjonell fotografering til prospektet. Mange kvier seg for å selge i mørketiden når terrassen er nedsnødd, men en god eiendomsmegler vet hvilke fotografer som kan forvandle et trist eksteriør med tomme blomsterkasser til et vakkert og stemningsfullt vintertablå. Be gjerne om arbeidsprøver fra tidligere eiendomssalg fotografen har jobbet med.

bilde-inspirasjon

3. Tenk markedsføring for et effektivt eiendomssalg

God, målrettet markedsføring er en avgjørende faktor i de fleste eiendomssalg. Kanskje koster det litt mer, men her har du alt å vinne. En dyktig eiendomsmegler er god til å fange opp interessen til den riktige målgruppen for nettopp din eiendom. Kanskje er det småbarnsfamilier, kanskje ungkarer eller unge par i etableringsfasen? Uansett, så er det viktig å få rikelig med oppmerksomhet fra den kundegruppen som er potensielle kjøpere. Treffer dere blink med markedsføringen i form av tekst, bilder og ikke minst på visning, vil salget mest sannsynlig skje mye raskere.

Kjøpe eller selge først?

Et eiendomssalg kan være en nervepirrende prosess, og mange kvier seg for å kjøpe nytt før salget er i boks. – Etter tjuefem år i bransjen har jeg fortsatt ikke opplevd kunder som har brent seg på å kjøpe først. Med dagens e-takst som er en dokumenterbar verdivurdering, har eiere et realistisk bilde av hva eiendommen deres vil selges for, sier Frode Furuhovde, kjedesjef salg/drift i PrivatMegleren. De aller fleste som selger eiendom i Norge er også eiendomskjøpere i samme prosess, og så lenge du kjøper og selger i samme markedsklima, spiller det ikke så stor rolle om du kjøper før du selger. – Et unntak er selvsagt hvis man bor ekstremt avsidesliggende. Da bør man selge først, sier Furuhovde.

Andre avgjørende faktorer som påvirker eiendomssalget

Selv om det er mye man kan gjøre selv for å optimalisere eiendomssalget, er det også andre faktorer som spiller inn som man ikke får gjort så mye med. De siste årene har det blitt bygd mange nye eiendommer, samtidig som befolkningsveksten er negativ i de fleste av landets storbyer. Denne kombinasjonen fører over tid til et overskudd av eiendommer på markedet, noe som igjen fører til et kjøpers marked. Samtidig så vil den positive stemningen i norsk økonomi kombinert med lav arbeidsledighet bidra til at folk fortsatt ønsker å satse i eiendomsmarkedet. – Det aller viktigste å tenke på når man skal selge eiendom er faktisk seg selv. Egne behov for når man skal selge og hvor man skal flytte vil alltid være knyttet til hvor man er i livet, og livet er som kjent uforutsigbart. Det er strengt tatt ikke noe feil tidspunkt å selge på, avslutter Furuhovde.

Kontakt