Er tiden moden for å tenke nytt om parkering?

Parkering er en het potet og meningene er nesten like mange som det er bilister og beboere. Kanskje er tiden moden for å mose poteten litt og tenke nytt om parkering? 

PrivatMegleren er en av de største nyboligmegleren i Bergen og årlig er meglerne våre involvert i en lang rekke nyboligprosjekter. I svært mange er parkering mildt sagt en het potet. Vi føler at tiden er moden for å se på parkering med nye øyne.  

Parkering handler ikke bare om hvor du skal sette fra deg bilen. I et større perspektiv handler parkering også om hvordan vi kan slippe flere til i boligmarkedet. En enkeltfaktor som bidrar til å skru opp boligprisene, er nemlig kostbare parkeringsanlegg. I et normalt boligprosjekt gir ofte parkeringskjelleren et prispåslag på 300.000 kroner per boenhet. For en leilighet til tre millioner kroner snakker vi altså ti prosent av prisen. 

Trenger vi parkering i alle prosjekter?
De underjordiske parkeringsanleggene har blitt bygget av flere årsaker. For det første er det et kommunalt krav at alle boligprosjekt skal ha parkering. Hvor høy denne dekningen skal være varierer etter beliggenhet og sone, men ligger mellom 0,4 og 1,2 parkeringsplass per 100 kvadratmeter bolig. Hvordan det enkelte prosjektet løser parkeringsspørsmålet, er i utgangspunktet opp til utbygger selv å finne ut av, men i sentrum skriver kommunen i oppdatert KPA fra 2019 at «Parkering i senterområdene skal skje i fellesanlegg». Dette er som vi har vært inne på svært kostbart, og i mange prosjekter snakker vi om en ekstrakostnad på flere titalls millioner kroner. 

Det naturlige spørsmålet å stille seg er derfor, trenger vi egentlig parkering i alle boligprosjekter og er det mulig å skille mellom boliger i sentrum og de som ligger utenfor?

Vi mener ja, og at en mer fleksibel tilnærming til parkering, hvor det ikke er et absolutt krav i prosjekter, ville vært en fornuftig vei å gå. I de mest sentrumsnære prosjektene, og på noen av de kollektive knutepunktene nærme sentrum, mener vi kommunen burde vurdere å tillate boligprosjekter uten parkering. Spesielt burde dette gjelde i de mest urbane boligprosjektene, ofte tiltenkt førstegangskjøpere og single. I denne type prosjekt ser vi ofte at en betydelig andel av parkeringsplassene aldri blir solgt. Ved å ta bort parkeringskjellerne i disse prosjektene ville slike sentrumsleiligheter blitt betydelig rimeligere, noe som også ville gjort disse boligene økonomisk tilgjengelig for flere. 

Ikke lenger en menneskerett
Mens mange i «vår generasjon» trolig ville himlet med øynene over leilighet uten parkering, er stadig flere av fremtidens boligkjøpere uenige. For mens en del av oss «godt voksne» har blitt vant til å ha bilen rett utenfor døren eller i garasjen i kjelleren, så er dette en «luksus» mange unge kanskje ikke ønsker - eller trenger. De er mer urbane enn oss og vant til å reise kollektivt. Det å betale dyrt for parkering til en bil de ikke engang har, oppleves trolig som svært meningsløst. 

Vi tror en utvikling med færre parkeringsplasser til urbane sentrumsprosjekter, er noe som må tvinge seg frem. Og mens ungdommene allerede er på rett spor, så må nok vi litt eldre pensles inn på at parkering rett ved boligen ikke lenger er en menneskerett. Kanskje må vi derfor allerede nå begynne å innstille oss på at dersom vi skal ha bil, så må vi akseptere parkering i et større fellesanlegg knyttet til nabolaget. For mange av oss vil også en delebil-løsning fungere godt de gangene vi trenger en bil. 

Færre i sentrum, flere utenfor
I boligprosjekt utenfor sentrum er situasjonen en annen. Her bør det også vises større fleksibilitet, men da med et plusstegn foran. I mange boligprosjekter utenfor sentrum er det nemlig krav om en viss andel romslige familieboliger. Strenge begrensninger i antallet parkeringsplasser gjør det imidlertid utfordrende for småbarnsfamiliene å kjøpe disse boligene. De trenger bil for å få hverdagslogistikken til å henge sammen. I prosjekter utenfor sentrumskjernen bør det derfor tillates noe mer parkering, da det ville gjort livet mer levelig for mange småbarnsfamilier. 

Behovene til de som kjøper bolig er vidt forskjellig, noe som i større grad bør gjenspeiles i parkeringsbestemmelsene. Vi er trygg på at en mer fleksibel tilnærming til parkering vil være et godt bidrag til et mer dynamisk og velfungerende boligmarked.