X

PrivatMegleren Valdres har nylig solgt denne eiendommen.

Har du en bolig i dette område som vurderes solgt, kontakt oss gjerne for en uforpliktende samtale.

Fortell meg hva eiendommen ble solgt for
Nord-Aurdal – Aurdal

Raskebakkin 8

Nord-Aurdal – Aurdal

Raskebakkin 8

Prisantydning
2.990.000
Primærrom
215m²
Bruksareal
389m²
Soverom
6 rom
Visning
Etter avtale!
skjema her?
Eiendomsmegler / Fagansvarlig / Partner
41 43 62 55
Salgsoppgave
Befolkning
OmrådePersonerHusholdn.
Aurdal Sør-sørei
351174
Nord-Aurdal
64903029

Marit Wangensten

Eiendomsmegler / Fagansvarlig / Partner
PrivatMegleren Valdres
 

Informasjon om prosjektet

Beliggenhet

Småbruket "Sofienlund" ligger i Raskebakkin 8 i Aurdal. Sjarmerende eiendom med flere bygninger. Eiendommen har en fin og sentral beliggenhet med gode solforhold. Gåavstand til dagligvarebutikk. Godt nabolag.

Til eiendommen er det to teiger som skogs- og jordbruksteiger. Disse ligger ned mot Aurdalsfjorden (elva Begna).

Beskrivelse av nærområdet / fasiliteter

Aurdal er et tettsted i Nord-Aurdal kommune, og bygda er kjent for sine vintersportaktiviteter på Aurdalsåsen og i Valdres Alpinsenter.

I tillegg ligger Aurdal Fjordcamping og Hytter idyllisk til nederst i bygda, og dette er et flott sted til både bading og fisking.

Valdres Golf ligger i Vestringsbygda, bare 5 minutters kjøring fra eiendommen. Dette er en naturperle av en golfbane der den ligger naturskjønt til nede ved Aurdalsvannet. Anlegget består av en 9-hulls bane med 18 utslagssteder, driving range og øvingsområde med puttinggreen og sandbunker.

Ca. 12 km til Fagernes, som er kommunesenteret i Nord-Aurdal.

Aurdal har bensinstasjon og dagligvarebutikk som også er åpent på søndager og helligdager.

Bussen "Valdresekspressen" har flere daglige avganger til/fra Valdres/Oslo og stopper i Aurdal.

Nord-Aurdal barneskole: Fagernes
Montessoriskole: Ulnes og Skrautvål
Barnehager Nord-Aurdal: Ulnes, Fagernes, Leira, Vestringsbygda og Ranheimsbygda
Videregående skole: Leira

Velkommen til Aurdal i vakre varierte Valdres!

Standard

Småbruket "Sofienlund" er en eiendom med særpreg og sjel. Her er det bygd opp mange familieminner helt siden 1897. Huset er tatt godt vare på og har opp gjennom årene blitt vedlikeholdt og oppgradert. Alle småbygg har en sjarm og en historie. Eiendommen fikk Byggeskikkprisen i 1999.

Huset går over to plan med mange gode bruksrom som er enkle å møblere. Flotte utskjæringer og herskapelig detaljer både utvendig og innvendig.

Hovedinngangen på framsiden har en innbydende og overbygd inngangsparti med dobbeltdør. Trappeadkomst til andre etasje samt plass til yttertøy og sko. I første etasje er det en romslig stue med god plass til sofagruppe, her er det en etasjeovn som gir god varme på kalde vinterdager. Det er montert varmepumpe som bidrar til å fordele varmen. Rett innenfor er det TV-stue. Rommene har god takhøyde og store vindusflater som gir en god romfølelse.

Kjøkkenet er inkluderende og et hyggelig rom. Malt innredning med profilerte fronter, god skap- og benkplass. Det er plass til et stort spisebord hvor en kan samle venner og familie til et godt måltid. Gruepeisen er et smykke i seg selv med en god- og gammeldags bakerovn ved siden av. Mange fine detaljer. Mellomentré med god plass og adkomst til en større uteplass. Sjarmerende steinheller og flislagte gulvarealer med god plass til flere sittegrupper og utemøbler.

Det er ett soverom i første etasje med god plass til dobbeltseng og garderobeskap. Egen adkomst til bad med flislagte vegger og gulv. Innebygd badekar, dusj, toalett og en fin innredning med servant og godt med skapplass. Det er også et separat toalettrom og ett vaskerom med opplegg til vaskemaskin samt god benk- og skapplass.

I andre etasje er det fem romslige og gode soverom med plass til større senger og andre møbler. Noen av soverommene kan også brukes som stue, som kanskje kan bli favorittrommet til de minste i familien. Fra mellomgangen er det trapp opp til loftet, her er det god lagringsplass. Det er også en fin og lys stue ved trappegangen som har store vindusflater, noe som gir en god følelse. Her kan det være fint å sette seg ned med en god bok og nyte stillheten. Badet i andre etasje har toalett, dusj og en fin innredning ned servant og underskap.

Uteområdet er idyllisk med mange fine og lune plasser. Her er det god plass til lek og spill med familien. Terrassen som har god plass til å samle alle til et hyggelig grillmåltid på fine sommerkvelder.

Bryggerhuset med sin sjarm har mulighet å bli brukt som smie, her er det montert Jøtulovn til peis/grue. Det er garasjeplass og lagerrom også. Stabburet som er fra 1800 har to store lagerrom og utvendig trappeadkomst til lagerloft. Garasjen har plass til en biloppstillingsplass og et rom for verksted samt lagerrom.

Dette er virkelig en herskapelig eiendom med et fint tun og bygninger med særpreg. Er dette et sted for deg og din familie? Vi ønsker deg hjertelig velkommen til visning.

Bygninger

Enebolig, stabbur, bryggerhus, garasje og hagebu.

Byggemåte

Enebolig:
Det opplyses om at boligen er bygd i 1897, samt senere vedlikeholdt og renovert til den standard og stand som den fremstår pr.dd. Boligen er da oppført i plassbygde reisverkskonstruksjoner med flisisolering. Tørrstablet natursteinsmur med stor bredde samt senere utenpåliggende støp/puss. Forøvrig med smårutede vinduer, utvendig fasade med stående faspanel samt saltaksonstruksjoner med skifer som ytre tekking. Den fremstår i alminnelig god standard med stort satt alle innvendige overflater som oppusset og oppgradert fra 1994 til 1996 og senere med endel i 2004 og senest ett nytt bad i 2.etg i 2009. Øvrige rom med dels noe varierende overflater, dels noe nyere og nyoppussede, dels noe eldre. Det skal merkes at boligen er bygd etter andre krav enn de som gjelder i dag, og bla kostnadene til energi derfor bør tas i betraktning.

Grunn og fundamenter: Tg 2
Grunnmur av stedlig murt naturstein/steinblokker med utenpåliggende støp ned på fast grunn. Jordkjeller med vanninntak og endel tekniske installasjoner. Det foreligger ikke nøyaktig dokumentasjon på hvordan byggegrunnen under huset er utført, men det antas å være gravd ned til fast grunn og at bygget er etablert til eksisterende masser. Det må påregnes å være fukt i grunnen som også vil påvirke alt murverk ved at dette er en
kapillær konstruksjon som vil ha et vist fuktoppsug. Dette vil videre vise seg som saltutslag i betong/murkonstruksjoner. Det er påvist noe frostskader på trappen som leder opp til inngangen ved trappegang. I forbindelse med renoveringen av boligen ble alle innvendige gulv tatt opp og skiftet ut. Det
ble da samtidig foretatt tilført en påstøp for å etablert ny murkrone. Denne betongsålen antas da å være etablert i hele murens bredde fra bunnsvill og inn til innsiden. Tilstandsgrad: Muren har stått siden og 1897 og det kan ikke påvises skader eller forhold som skulle tilsi at denne ikke har en fortsatt lang levetid. Pga noe usikkerhet mm, vurderes denne til 2. Det vises spesielt til trappen opp til inngang til trappegang - skader.

Yttervegger: Tg 1
Bærende trebjelkelag som etasjeskille mellom etasjene. Yttervegger forøvrig oppført i tradisjonelt reisverk, - isolerte konstruksjoner jfr. gjengs løsning - ref: byggeår. Det er ikke foretatt loddavvik på ytter og innervegger. Utvendige fasader med stående faspanel/perlefas etablert ned mot underliggende vannbrett samt utv. dør- og vindusomramminger i profilert utførelse. Normal tid før reparasjon av bindingsverk av tre er 40 - 80 år. Det opplyses om at vegger i 1.etg er etterisolerte i forbindelse med renoveringen av boligen. 2.etg opplyses da å være med flisfyllinger. Utvendig kledning beregnes å være fra opprinnelig byggeår, og år for tilbygg (inngangsparti). Ved inspeksjon ses denne i god stand og opplyses utvendig behandlet i 2009 med linoljebasert maling. Det skal merkes at kledningen er ført ned til vannbrettsløsning i murhøyde, og at det her er kontakt mellom vannbrett og kledningsbord, noe som tilsier fare for fuktopptrekk i endeveden av kledningen. Tilstandsgrad: Vurdert tilstandsgrad på konstruksjonen med utv. kledning sette settes til 2 jfr. alder. Ingen påviste avvik eller skader ved visuell besiktigelse, men det vises til alder.

Vinduer: Tg 2
2-lags energivinduer med trerammer og smårutet inndeling. Åpningsvinduer med haspelåsninger og sidehengslinger. Normal tid før utskifting av trevindu er 20 - 60 år. Normal tid før kontroll og justering av vinduer, hengslede er 2 - 8 år. Vinduer ses å være fra 1994, dels noen fra 2004. Vinduer er ført ut til utvendig klendning og utvendig omrammet med profilerte gerikter og utkraget vannbrettsløsning i overkant. Nedre gerikt er lagt direkte utenpå vinduskarm, uten at det her er etablert noen form for vannbrettsløsning ført inn under nedre del av vinduskarm. Dette medfører at ytre påkjenninger med f.eks regnvann renner inn ved vinduskarm og ned i kledning/vegg. Det kunne ikke umiddelbart påvises skader i denne forbindelse, men ytterligere undersøkelser anbefales. Tilstandsgrad: Vinduer 1 jfr. alder. Utvendig omrammingsløsning 3 jfr. påviste avvik. Samlet tilstandsgrad settes til 2.

Ytterdører og porter: Tg 1
Ytterdører - 1 fags dør i inngangspartiet ved kjøkken - 2 fags/dobbeltdør til inngang ved stue/trappegang. Dører som nye i 1994 og da som helisolerte.
Spesialbestillte med dekorvinduer og innramminger ihht boligen opprinnelig alder. Normal tid før utskifting av tredører og aluminiumsdører er 20 - 40 år. Normal tid før kontroll og justering av tredører er 2 - 8 år. Dører fremstår i god stand. Behandlet/malt. Tilstandsgrad: 1 jfr. alder/stand.

Takkonstruksjoner: Tg 2
Plassbygd saltak/sperreskonstruksjon med bærende kneveggkonstruksjon, sperrer og hanebjelke med åpne konstruksjoner som ses oppe på loftet.
Undertak som rupanel - antatt lagt med lufting til ny rupanel med undertaktekking. Vannsløyfer og bærelekter for skifersteinen. Store deler av etasjen med skråhimlinger og dels noe lavere knevegger etter ytre vegglinje. Åpne gesimser med luftespalter - ikke videre besiktiget pga adkomst. Vindskier bygd opp med profilerte/utskårne detaljer. Skifertekkingen ført ut over vindski. Det opplyses om at taket ble relagt i forbindelse med renoveringen av boligen, og at det antas å være oppforet og opprettet direkte til opprinnelig rupanel med nye lekter, før ny rupanel, undertak og tekking ble tilført. Det er observert vannmerker i konstruksjonene, men dette antas/defineres som uttørket og ikke lenger relevant, da det her ikke er funnet følgeskader eller svekkelse av konstruksjonen. Det er også påvist noe gjenstående arbeider med endeavslutning av utv. kledning opp mot gesimser på trappegangsvegger. Tilstandsgrad: Vurdert ut fra alder - 2.

Taktekking og membraner: Tg 1
Ytre taktekking med skiferstein/valdresskifer. Undertakstekking av tjærepapp lagt ned på robust rupanel. Normal tid før utskifting av skifer er 10 - 50 år.
Normal tid før omlegging av skifer er 50 - 80 år. Tekkingen er ny i forbindelse med renoveringen av huset. Tilstandsgrad: 1 jfr. over 5 år.

Trapper og ramper:
Trapp mellom 1 og 2.etg er etablert som del av innredningen i entre, og går som en svingtrapp opp til gang i 2.etg. Heltre i malt utførelse. Trapp fra opprinnelig byggeår - noe avvikende forhold i forhold til dagens bestemmelser/krav vedr. høyde på rekkverk, avstand på rekkverksstolper mm. Tilstandsgrad: Ikke vurdert.

Balkonger/terrasser: Tg 1
Det er etablert en terrasse på ca 20 kvm ut for kjøkken og inngangssiden. Terrassen er etablert som en støpt gulvkonstruksjon til etablert og drenert byggegrube ihht eiers opplysninger. Som rekkverk er det murt opp lettklinker i pusset og malt utførelse. Ikke videre undersøkt/besiktiget pga snødekt/snø på befaringsdagen. Tilstandsgrad: Vurdert ut fra opplysninger - 1.

Piper, plassbygde ildsteder: Tg 2
Pipen er fra huset byggeår, og er da murt opp som en leirmurt natursteinspipe. Pussede overflater. Frittstående ildsteder/vedovner. Normal tid før utskifting av murte skorsteiner over tak, uten puss er 20 - 40 år. Normal tid før ompussing av murte skorsteiner, pusset utvendig er 10 - 30 år. Pipen ses revet ned til loft og murt opp på nytt i de senere år. Ikke videre undersøkt. Det er foretatt besiktigelse av feiervesen i januar 2016 - påpekt forhold utbedret (fjerne røkrør) eller ingen merknader.Pipe sist feiet 30/4-18. Ingen pålegg, men anbefaler på sikt å legge nytt piperør. Tilstandsgrad: 2 jfr. alder.

Bad, 1. etasje: Tg 2
Baderommet er etablert /bygd nytt når huset ble renovert (1998), og fremstår med støpte gulv med varmekabler og fliser samt fliser på alle vegger. Innmurt badekar med fliser, sluk i gulvet under badekar. Kobberrør for vann til badekar ført opp gjennom gulvet under badekaret. Dusjnisje med hvite profiler og klart glass, skyvedører. Sluk i gulvet inne i nisjen. Dusjgarnityr med blandebatteri og hånd-dusj. Gulvmontert vannklosett samt baderomsinnredning med heldekkende servantplate, speil og overskap. Rommet er ventilert via veggventil som utluft og innluft via spalte mellom terskel og dørblad. Normal tid før utskifting av gulv i våtrom med keramiske fliser direkte på membran er 10 - 30 år. Normal tid før utskifting av gulv i våtrom med keramiske fliser på påstøp og underliggende banemembran er 20 - 40 år. Normal tid før utskifting av keramiske fliser er 10 - 30 år. Baderommet er etablert/bygd når huset ble renovert og har da en alder på ca 20 år. Dette med tillegg av hvordan endel detaljer på baderommet er utført, tilsier at baderommet
defineres som forbi teoretisk levetid. Det er påvist sprekk i flis ved dusjbatteri. Vanskelig å komme til sluk under badekar for event. rengjøring og inspeksjon. Tilstandsgrad: 2 jfr fortsatt brukstid - NB: Merk alder og behov for påkostninger/renoveringer.

Bad, 2. etasje: Tg 1
Baderommet i 2.etg er bygd/etablert i 2009 og er da holdt med støpt gulv med varmekabler og belegg lagt med hulkil opp etter vegg med overlappende våtromsplater. I dusnisjen er det fliser på vegger, sluk i gulvet. Skyvedørsvegg i aluminiumprofiler og klart glass. Vegghengt vannklosett med innebygd sisterne. Baderomsinnredning i malt utførelse med heldekkende servantplate. Dusjgarnityr med blandebatteri og hånddusj. Ventilert via utluft til ventil i himling og innluft mellom terskel og dørblad. Rommet fremstår i god stand - lite brukt. Tilstandsgrad: 1 jfr. over 5 år.

Overflater på innvendige gulv - Vaskerom: Tg 1
Støpt gulv med varmekabler og fliser. Sluk i gulvet. Normal tid før utskifting av keramiske fliser er 10 - 30 år. Normal tid før reparasjon av keramiske fliser er 5 - 15 år. Fra renoveringsår.

Overflater på innvendige vegger - Vaskerom: Tg 1
Malt trepanel. Normal tid før maling av trepanel, malt er 8 - 16 år. Ingen avvik.

Overflater på innvedig himling - Vaskerom: Tg 1
Malt trepanel. Normal tid før maling av trepanel, malt er 10 - 20 år. Ingen avvik.

Utstyr for sanitærinstallasjoner - Vaskerom: Tg 1
Vann og avløpsopplegg for vaskemaskin. Eldre kjøkkenbenk med avrenningsplate og vaskekum samt utslagsvask. Forventet opplegg - ikke påviste avvik.

Kjøkken: Tg 1
Kjøkken er installert nytt i 1996, da levert som et typekjøkken fra Sivesind. Heltre dører/fronter i malt eik samt folierte skrog. Ett overskap/vitrineskap med glassdør ført ned til benkeplate. Vaskebeslag med en kum samt ett-greps blandebatteri med lav tappetut. Hvitevarer som innbygningsprodukter.
koketopp nedfelt i benkeplate. Innredningen er fra renoveringsår, og fremstår i god bruksstand med fine overflater.

Overflater på innvendige gulv: Tg 1
1.etg med nye heltre gulv i 1994/96, da i forbindelse med renoveringen. 2.etg med dels noe eldre lakkerte tregulv, dels noe nyere samt ett soverom renovert i 2014, her med nytt gulv. Støpte gulv på bad, vaskerom og vindfang, hhv med fliser, belegg og skifer. Alle gulv fremstår i god stand, - ingen påviste avvik med unntak av ordinær aldersslitasje. Tilstandsgrad: Ingen slitasjegrad - 1 jfr. alder/over 5 år.

Overflater på innvendige vegger: Tg 1
Innvendige overflater med stort sett malte trepaneler gjennomgående i alle rom med unntak av bad med fliser og plater. Innvendige dører i heltre - antas å være fra byggeår. Alle overflater fremstår i god stand, - ingen påviste avvik med unntak av ordinær aldersslitasje. Innvendige dører fremstår som solide og i god bruksstand. Tilstandsgrad: 1 jfr. alder.

Overflater på innvendig himling: Tg 1
Innvendige overflater med stort sett malte trepaneler gjennomgående i alle rom. Alle himlinger fremstår i god stand, - ingen påviste avvik med unntak av ordinær aldersslitasje. Tilstandsgrad: 1 jfr. alder.

VVS-installasjoner: Tg 1
VVS = Ventilasjon, Varme og Sanitærinstallasjoner:
Vann og sanitær: Eiendommen er tilknyttet offentlig vann og avløpssystem/nett. Vanninntak ført inn i teknisk rom i kjeller til hovedstoppekran, og ført videre til de respektive tappepunkter. 2 beredere, en til hver etasje. Vannopplegget med trykksatte rørføringer i loddet kobber. Avløpsrør i PVC. Varme: Bygningen har luft til luft varmepumpe samt frittstående vedovner og noe elektrisk oppvarming forøvrig. Ventilasjon: Naturlig avtrekk fra bad og kjøkken. Det beregnes at alt vann og avløpsopplegg ble renovert/lagt nytt når huset ble totalrenovert i 1994/96 samt senere tilførte arbeider/oppgraderinger. Tilstandsgrad: 1 jfr. alder.

Elkraft:
Elektrisk anlegg dels fra renoverings år. Dels noe skjult, dels åpent. Skrusikringer - noe eldre. Tilstandsvurdering: Ikke vurdert.

Stabbur:
Stabburet er bygd ca 1800, og opplyses å være flyttet fra Leira til dagens plassering. Ihht stedlige måltagninger ses stabburet å måle 33 kvm bruttoareal, fordelt på to rom i hovedplanet. Videre tilkommer det ett loftsrom med adkomst via utvendig trapp. Dette rommet er ikke inspisert/besiktiget og har også lavere innvendig takhøyde, derav ikke arealberegnet. Stabbur er da oppført i laftet tømmer og fundamentert til terreng via dreide stabber og steinhelle til terreng. Det opplyses om nytt taktekke utført i 1995 i regi av vernevøla. Til stabburet er det bygd inntil ett lagerareal i uisolert konstruksjon, ikke besiktiget. Bygningen fremstår som relativt greit ivaretatt, men har selvfølgelig forhold som relaterer seg til alder og slitasje. Det anbefales en grundig inspeksjon av bygget for på den måten sette seg inn i byggets struktur og fremtidig benyttelse. Det settes/vurderes ikke tilstandsgrad jfr. alder.

Bryggerhus:
Bryggerhuset/eldhuset bygd ca 1850, og da benyttet i forbindelse med gårdsdriften med baking av brød og flatbrød, klesvask, slakting og brygging.
Bygget er oppført i tradisjonelle reisverkskonstruksjoner med tørrstablet natursteinsmur til terreng. Utvendige fasader med stående, ubehandlet kledning, saltak tekket med skifer. Smårutede vinduer. Innvendig med ett rom med ildsted/gruepeis og ovn, forøvrig to rom, hvorav en gang og ett rom
bygd om til garasje/biloppstillingsplass. Bygget er ihht eier renovert og med bla nytt ildsted/gruepeis i 2000, forøvrig ordinært vedlikeholdt og ettersett.
Bygningen fremstår i god bruksstand, men har selvfølgelig forhold som relaterer seg til alder og slitasje. Det anbefales en grundig inspeksjon av bygget for på den måten sette seg inn i byggets struktur og fremtidig benyttelse. Det settes/vurderes ikke tilstandsgrad jfr. alder.

Garasje:
Garasjen opplyses å være etablert på de støpte fundamentene/gulv og ringmursfundamentene fra fjøset som sto på gården. Den er da oppført i murte vegger/konstruksjoner med pussede overflater. Det opplyses om at bygget ble renovert i 1995, da bla med ny, isolert takkonstruksjon. Utvendige fasader med vegger i pusset lettklinker, to-fags enkle vinduer, garasjeport som slagport (antatt isolert). Saltak tekket med plater - snøfangere. Innvendig med støpte gulv, pussede vegger samt gipsplater i himlinger. Ett mindre isolert rom som benyttes som varmlager.
Innlagt strøm for belysning samt tekniske uttak. Bla er det installert en vifte for event. avtrekksfunksjoner. Åpent el.anlegg. Bygningen fremstår i god bruksstand, og benyttes daglig som garasje/biloppstillingsplass for eiers bil. Noe aldersslitasje ses, bla er det påvist endel sprekkdannelser i muren som følge av frostsprengninger ol. Det ses også endel gjenstående arbeider på bygget. Det anbefales en grundig inspeksjon av bygget for på den måten sette seg inn i byggets struktur og fremtidig benyttelse. Tilstandsgrad: Det settes/vurderes ikke tilstandsgrad jfr. alder.

Hagebu:
Hagebu/tidligere garasje, ukjent alder. Uisolert, enklere konstruksjon. Bygget måler 15 kvm og opplyses å være enklere uisiolert konstruksjon med jordgulv og enklere fundamenteringer. Pr. dd er det etablert garasjeport ut mot veien, men det anbefales at denne stenges/veggen kles igjen og at det heller etableres en dobbeltdør i nordlige langvegg ut mot hagen og at bygget kan tjene som rom for hageredskaper ol.

All tekst under "Byggemåte" er utdrag fra tilstandsrapport, datert 28.4.2018. Interessenter oppfordres til å sette seg inn i hele rapporten som ligger vedlagt denne salgsoppgaven.

Arealer og fordeling per etasje

Primærrom: 215 kvm, Bruksareal: 389 kvm

Enebolig
1. etg: BRA/P-rom 117 kvm
2 etg: BRA 112 kvm (P-rom 98 kvm, S-rom 14 kvm).
Loft: BRA/S-rom 44 kvm.

Stabbur: BRA/S-rom 30 kvm.
Bryggerhus: BRA/S-rom 32 kvm.
Garasje: BRA/S-rom 40 kvm.
Hagebu: BRA/S-rom 14 kvm.

Arealberegningen er foretatt ut fra mål hentet fra fremlagte tegninger samt tatt på stedet av takstmann med henvisning til og ihht Norsk Standard NS 3940 nyeste utgave. Videre er takstbransjens retningslinjer ved arealmålinger av boliger -2009 lagt til grunn. Det tas forbehold om avvik. Arealer av plattinger, terrasser ol. er ikke tatt med i ovenstående arealoppstilling jfr. ordinære måleregler. Det er foretatt skille på rom med primær anvendelse og rom med sekundær anvendelse, målt med benevnelsen bruksareal (BRA). Arealopplysninger er gitt i samsvar med bruken av rommene på befaringsdagen, uten hensyn til krav i teknisk forskrift, slik som krav til lys, volum ol. Det er bruken av rommet på befaringstidspunktet som avgjør om rommet defineres som P-ROM eller S-ROM. Dette betyr at rommet både kan være i strid med byggteknisk forskrift og mangle godkjennelse i kommunen for den aktuelle bruken, uten at dette vil få betydning for takstmannens valg. "Takstbransjensretningslinjer ved arealmåling 2014" fås ved henvendelse til takst@nito.no.

Innhold

Enebolig
1. etg: Vindfang, kjøkken, vaskerom, toalettrom, bad, ett soverom, stue, TV-stue og trappegang.
2. etg: Trappegang, gang, 5 soverom og bad.
Loft: Lagerplass.
Kjeller: Jordkjeller med endel tekniske installasjoner, vanninntak bereder mm. Ikke målbart areal jfr. lav innvendig takhøyde.

Stabbur: To større rom for lagerhold. Utvendig trappeadkomst til loftsrom.
Bryggerhus: Bryggerrom, gang, garasje og lagerloft.
Garasje: Ett rom for biloppstilling, verksted og ett isolert og oppvarmet lagerrom. Overbygd inngangsparti.
Hagebu: Ett rom for oppbevaring.

Utstyr

Oppvaskmaskin, kjøleskap og komfyr følger med salget.

Eiendommens historie


Sofielund

Aurdal var fra gammelt av hovedstaden i Valdresdalføret. Bygda var kultur- og administrasjonssentrum i Valdres før Valdresbanen ble ført fram til Fagernes i 1906. Betegnelsen "Aurdalsbyen" forteller om den sentrale betydning og status bygda hadde i gamledager. Her lå hovedkirken for det sørlige Valdres, og embetsverket for øvrig var representert ved lensmann, og og sorenskriver.

Sofienlund ble bygd i 1897- og restaurert i 1995, da Astrid og Steinar Sundet fikk Nord-Aurdal kommunes byggeskikkpris. Stabburet ble bygd år 1800. Sofienlund er enkesete etter prest Jonas Landt, sønnen til han som sto for byggingen av den nye Aurdal kirke. Stedet fikk navnet sitt etter enken Anna Sofie Stilau.

Sofielund ligger ved Den gamle bergenske Kongevei, som gå gjennom Aurdal. Dette var hovedveien mellom Østlandet og Vestlandet. Den gamle traseen er fremdeles i bruk mellom Aurdal kike og Solvang. I området rundt Sofielund kan en tydelig se at den gamle bebyggelsen er blitt att vare på. Rett over for Sofielund ligger Vestre Sofielund, der det tidligere var tingsted, sorenskrivergård, skysstasjon, pensjonat og landhandel.

På den korte strekningen fra Aurdal kirke til Vestringslinna kan en finne bebyggelse som stammer fra tidsrommet 1790-1990. I dette området kan en nesten snakke om "landsbypreg", selv om det er stor variasjon i hustyper. Det som gjør denne delen av Kongeveien spesiell er at en begge veier har god siktlinjer, både mot kirken i nord og Frydenlund skysstasjon i sør. En får en følelse av åpen og trivelig bygd....

Skrevet av Erna Jordet.

Oppvarming

Fin etasjeovn og varmepumpe i stue, gruepeis med baksteovn ved siden av på kjøkken. Vedovn på soverom i første etasje og ett i andre etasje.
Varmekabler i gulv på bad i 1. og 2.etg samt vaskerom og entré ved kjøkkenet i 1. etg. Panelovner forøvrig. Det er ikke varmekilder i 2 små rom i 2 etg. Bruker ovn på hjul som kan medfølge i salget. Opplysninger fra selger.
Dersom det ikke er varmekilder i alle rom, fravikes NEFs normgivende liste over løsøre og tilbehør i "Viktig informasjon for selger og kjøper".

Parkering / Garasje

Garasje med en biloppstillingsplass. Ellers god plass til parkering på gårdsplassen.

Adkomst

Fra Fagernes, kjør E 16 mot Oslo i ca. 13 km. Ta til høyre rett etter kirken og ta første innkjørsel til høyre. Følg veien inn til venstre og du er fremme. Eiendommen er merket med Privatmegleren "Til Salgs" skilt. Ta gjerne kontakt med megler for nærmere veibeskrivelse.

Nord: 6754189.94
Øst: 522566.78
System: EPSG:32632

Beskrivelse av tomt/hage

Svakt hellende terreng med øvre grenselinje mot Vestringslinna og adkomstveien inn fra feltet. Tomten opplyses og ses opparbeidet og tilrettelagt for påstående bebyggelse med definerte grenselinjer ihht kartgrunnlaget. Det opplyses om velstelte grøntarealer med plener og bed samt etablert adkomstareal med gruset innkjøring, snu- og parkeringsarealer i tunet foran husets hovedinngang samt gruset adkomst ned mot garasjen. Skog- og jordbruksteig ligger ned mot Aurdalsfjorden

Tinglyste rettigheter og forpliktelser

Kommunen har legalpant som sikkerhet for betaling av kommunale avgifter. Legalpant er pant som følger av loven, og som ikke tinglyses. Legalpant følger derfor eiendommen ved salg. På eiendommen kan det være tinglyst erklæringer som f eks rett for kommunen til å vedlikeholde rørsystemer for vann- og kloakk. Disse erklæringene vil følge eiendommen ved salg. Kontakt megler for nærmere informasjon.

Servitutter / rettigheter

Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Tinglyst 25.10.1836, dagbok nr. 900008 - Utskifting.

Tinglyst 5.9.1951, dagbok nr. 1570 - Bestemmelse om bebyggelse.

Tinglyst 20.10.1951, dagbok nr. 1858 - Bestemmelse om vannledn.
NSBs betingelser vedtas.

Tinglyst 13.11.1951, dagbok nr. 2082 - Bestemmelse om vannledn.
NSBs betingelser vedtas

Tinglyst 4.5.1954, dagbok nr. 618 - Festekontrakt - Denne festetomten er kjøpt ut av fester.

Tinglyst 1.7.1963, dagbok nr. 1128 - Elektriske kraftlinjer.
Rettighetshaver: VALDRES ENERGIVERK AS

Tinglyst 5.7.1963, dagbok nr. 1768 - Bestemmelse om veg.
Rettighetshaver:Knr:0542 Gnr:98 Bnr:117

Tinglyst 1.3.1965, dagbok nr. 845 - Skjønn.
Regulering av Aurdalsfjorden.

Tinglyst 15.4.1972, dagbok nr. 1533 - Erklæring/Avtale.
Rett for kommunen til å anlegge og vedlikeholde ledninger m.m.

Tinglyst 23.12.1983, dagbok nr. 5914 - Bestemmelse iflg. skjøte.
Bestemmelse om overvannsleding på bnr 168.

Tinglyst 6.7.1987, dagbok nr. 2749 - Bestemmelse om bebyggelse.

Servituttene kan fås ved hendvendelse til megler.

Vei / Vann / Avløp

Vei: Eiendommen er tilknyttet kommunal vei.
Vann/Avløp: Eiendommen er tilknyttet offentlig nett. Eiendommen har vannmåler.

Ferdigattest eller midl. brukstillatelse

Det foreligger en ferdigattest for tilbygg til bolighus, utstedt 20.2.1975.
Ferdigattest utstedes ikke for tiltak det er søkt om før 1. januar 1998.

Verdi ved skattefastsetting

Verdien ved skattefastsetting for inntektsåret 2016: Kr 282 918,- pr. 30.4.2018 ifølge Skatteetaten.

Reguleringsforhold

Eiendommen følger Kommuneplanens arealdel med formål om LNF, vedtaksdato 11.9.2014. Kommentar: Eiendommens teig 2 og 3 ligger i uregulert område, vist som landbruks-, natur- og friluftsområde i kommuneplanen. Eiendommen følger også reguleringsplan Aurdal vest - Fjelltun med formål om boligområde, vedtaksdato 24.10.1983. Kommentar: Gjelder teig 1, 2 og 3. U=0,2. Kommuneplan og reguleringsplan ligger vedlagt denne salgsoppgaven.

Våningshuset og to av uthusa på eiendommen er SEFRAK registert. SEFRAK er et landsdekkende register over eldre bygninger og andre kulturminner. Meldeplikt ved endringar for bygninger eldre enn 1850. Bygninger i SEFRAK-registeret er i utgangspunktet ikke tillagt spesielle restriksjoner. Registreringa fungerer mer som et varsko om at kommunen bør ta en vurdering av verneverdien før det eventuelt blir gitt løyve til å endre, flytte eller rive bygningene. For meldepliktige bygninger (bygningar er eldre enn 1850), er det lovfesta i Kulturminnelova §25 at en vurdering av verneverdien må gjøres før søknad om endring eller rivning kan bli godkjent.

Bebyggelsen ligger i hensynsone for bevaring av kulturmiljø (Aurdalsbyen), jfr. kommuneplanens føresegner. Dette er et område med bevaringsverdig bygningsmiljø. Alle tiltak som berører bygninger i retningslinjeområdet skal sendes til høring til kulturminnestyremaktene.

Byggegrensen er satt til 50 m fra midtlinjen av riksveg E-16. Alle tiltak nærmere E16 enn 50 m krever dispensasjon fra Statens Vegvesen i følge Nord-Aurdal kommune.
Eiendommens Vegkategori: E
Byggegrense: 50 meter
Vegkategori: F
Byggegrense: 30 meter
Opplysninger fra Valdreskart.no.

Faste, løpende kostnader

Kommunale avgifter Kr. 7 094 pr. år, satser for 2018 ifølge Nord-Aurdal kommune:
Vann: Årlig abonnem. kr 552,50 Forbruk pr. m3 kr 43,71
Avløp: Årlig abonnem. kr 547,50. Forbruk pr. m3 kr 50,38
Renovasjon: Kr 2 875,-
Branntilsyn, feiing: Pr. pipe kr. 410,-
Eiendomsskatt: Kr 2 709,-

Forsikring: Selger har forsikring i IF (polise nr.SP682714.5.2) med årlige premier på hvert bygg:
Enebolig: Kr 8 056,-
Stabbur: Kr 416,-
Bryggerhus: Kr 389,-
Garasje/Hagebu: Kr 295,-
Redskapshus/Garasje: Kr 459,-
Premien kan variere fra ulike selskap og type forsikring

Strøm: Selger har brukt ca. kr 27 000,- i 2017. Forbruket avhenger av sesong og hvor mye som står på.

Vi gjør oppmerksom på at satsene over kan bli endret.

Oppgjør

Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse.

Finansiering

Kontakt megler for avklaring av finansielle forhold, herunder lån til kjøp av eiendom. Privatmegleren har avtale med Nordea om formidling av lån og andre finansielle tjenester. Privatmegleren mottar godtgjørelse for dette.

Annen nyttig informasjon

Opplysninger fra selgers egenerklæringsskjema:
- Nytt bad i 2. etg i 2009. Arbeid utført av snekker Arne Olav Brenna, rørlegger fra Aurdal Rørleggertjeneste, Murermester Einar Bakke og Valdres Installasjon. Har kvitteringer for materiell og utført arbeid på bad 2.etg.
- Egen innsats ble kun utført ved riving og før nytt bad ble installert av fagfolk.
- Det ble gjennomført tilsyn med fyringsanlegg Feiervesenet NAK , 26/1-2016. Monterte røykrør måtte fjernes og dette ble gjort. Har dokumentasjon på Tilsynsrapporten.
- Vedr. drenering ol: Kjenner ikke til dette på garasjen. Den står på solid grunnmur fra tidligere låve her på tunet. Har også en liten garasje ( rød) som står på noen murblokker. Her kan det være litt fuktighet i bakken. ( det er ikke lagt gulv der inne) Det er jordkjeller i hovedhuset. Kan ha litt fuktighet i bakken innimellom, men har solide steinmurer/ grunnmur og god utlufting på 4 lufteventiler.
- En liten del av området rundt den lille røde garasjen har innimellom våt bakke. Det har i tidligere tider ligget en brønn her som ble fjernet lenge
før min tid. Ingen drenering er utført pga dette.
- Ingen observerte forandringer her siden innflytting i 1997 når det gjelder setningsskader/skjevheter på boligen.
- Etter utgraving til ny uteplass har det vært observert litt maur inne, på vårparten. På loftet hender det att det kommer småfugler inn. Det hender også att små fuglene bruker kassene over vinduene, til reir. Det samler seg også noen fluer på loftet og i glassveranda, på varme dager. Det er ikke observert rotter og mus her.
- Det ble laget uteplass/ terrasse i 2010 (litt usikker på årstall). Egeninsats.
- Det ble gravd og planert med gravemaskin (Gjermund Gigstad) Egeninnsats: Etter att jord ble fjernet ble det lagt på pukk, singel og tynt lag med sand. Deretter jernmatte med skifer støpt og fuget på toppen. En mur av leca ble støpt rundt. Etter tørking ble det påført maling på lecablokkene.
- Det ble Gjennomført sikkerhetskontroll 22.06.15. Dokumentet er signert Valdres Energi, ved Elsikkerhetsingeniør Erik Røe. Kontrollen ble Godkjent uten anmerkning.
- Har dokumentert samsvarserklæring på nytt bad, 2 etg Valdres Installasjon dato kontr 16.12.08 Har kvitteringer/ dokumentasjon på alt arbeide som er gjennomført av Valdres Installasjon.
- Tett rør på vaskerommet. Dette ble ordnet med Plumbo. Aurdal Rørlegger har også bistått med eget "rensemiddel" ved en anledning.
- 23/3-2013. Skadenr. HG15693. IF Landbruk. Slitasje på ett rør i kjeller/ hovedhus. Ble reparert av Aurdal Rørleggertjenester, og tørket opp av forsikringsselskapet. Det er jordkjeller i hovedhuset og etter kontroll ingen skade påvist. Utekran har frosset x 2. Anbefaler tidlig stenging pga. dette.
- Radonkontroll ble gjennomført i 2014/ 2015, med sporfilmsmetode. Boligen ble målt til under faregrensen satt av statens Strålevern. Boligen er dermed Radongodkjent av NRRG AS.
Andre opplysninger:
- Eiendommen her bærer navnet Sofienlund. I 1999 mottok vi Byggeskikkprisen, fra Nord Aurdal Kommune.
- Huset ble etter isolert med Rockwool 1.etg 12.06.96. Arbeidet ble gjennomført av Isoteks miljø a/s , Gjøvik. Har kvittering for arbeidet.
- Det er gitt tillatelse for elgjakt i skogen. Tillatelsen er gitt til jaktlaget Aurdalsfjorden Øst. Inntekt av leie må skattes. Til orientering ble det utbetalt ett beløp på kr 780 for årene 2010 t.o.m 2014. Det er også gitt tillatelse til rådyrjakt ? ( Ole Herman Kvaal ? ) Ingen inntekt på dette.
- Hovedhuset ble malt i 2009., av malerfirmaet Gunnarson. Det er Linolje på bygget.
- Feieren må inn i huset ved feiing. Benytter luke på loftet for tilgang til pipe. De gir beskjed når de kommer og tidspunkt avtales nærmere deretter hvis det ikke passer.
- Tørkestativ tilhørende naboeiendom, står delvis inne på denne eiendommen. Dersom ønske om fjerning avtales
dette greit med naboen.

Det gjøres oppmerksom på at megler ikke har innhentet særskilte opplysninger om det finnes pålegg fra brann/feiervesen på eiendommen.

Adgang til utleie (boligformål)

Det er ikke utleiedel i huset.

Konsesjon / Odel

Ny eier må signere egenerklæring om konsesjonsfrihet for behandling hos kommunen og Tinglysningen. Ingen odel.

Overtagelse

Avtales med selger.

Eierskifteforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring, og interessenter oppfordres til å sette seg inn i selgers egenerklæring før det inngis bud på eiendommen.

Budgiving

Bud kan legges inn via Privatmeglerens "gi bud-knapp" som finnes på Privatmegleren.no/eiendommens hjemmeside og i nettannonsen. Bud legges inn trygt og enkelt med bank-ID.

For mer informasjon om budgivning, se "Viktig informasjon" i salgsoppgaven.

Solgt 'som den er'

Eiendommen selges "som den er", jf. avhendingsloven (avhl) § 3-9.

Boligen har mangel i følgende tilfelle:
1) Når kjøper ikke har fått opplysninger om forhold ved boligen som selger kjente eller måtte kjenne til, og som kjøper hadde grunn til å regne med å få, jf. avhl § 3-7. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut fra at det har virket inn på avtalen at opplysningene ikke ble gitt.
2) Når selger har gitt uriktige opplysninger om boligen, jf. avhl § 3-8. Det samme gjelder dersom boligen ikke er i samsvar med opplysninger som er gitt i annonse, salgsprospekt eller ved annen markedsføring på vegne av selgeren. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut fra at opplysningene har virket inn på avtalen, og ikke på en tydelig måte er blitt rettet i tide.
3) Når boligen er i vesentlig dårligere stand enn kjøper hadde grunn til å regne med ut fra kjøpesummen og forholdene ellers, jf. avhl § 3-9.

Alle interessenter oppfordres til å sette seg godt inn i opplysninger som fremgår av salgsoppgave og vedlegg til denne, også egenerklæring fra selger. Videre oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig. Deretter kan bud gis.