Boligprisstatistikk september 2017

Hver måned gir vi deg siste oppdatering fra EiendomNorge. Boligprisene er nå 1,5 prosent høyere enn for 12 måneder siden på landsbasis. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,5 prosent i september 2017. Privatmegleren Park hadde likevel sin beste måned hittil i 2017 - og megler Christian Falkenberg deler sine krystallklare råd!

- Boligprisene utviklet seg svakt i september i store deler av landet, og vi venter at boligprisene vil fortsette å falle frem mot nyttår, noe som er en normal sesongutvikling. Men styrken i prisnedgangen er sterkere enn vanlig og sterkere enn under det forrige boligprisfallet i Norge høsten 2013, sier administrerende direktør i Eiendom Norge Christian Vammervold Dreyer.

Hva sier din lokale megler?

Privatmegleren Park hadde solid omsetningsvekst i september, faktisk den beste måneden hittil i 2017. Hele 43 boliger med en verdi på 280 millioner kroner skiftet eiere via oss og det kan tyde på at markedet har "satt seg" med en mer likevekt på forventingene til selgerne og betalingsviljen til kjøperne. Det er det vi liker å kalle et velfungerende marked.

Selv om september totalt sett i markedet viser en moderat nedgang og vi er omtrent 5% ned i pris fra toppen i mars/april 2017 så er det endel underliggende faktorer som gjør at vi er optimister på vegne av boligmarkedet fremover:

  1. VI ER INNE I EN NEGATIV PRISTREND men de som skal kjøper for å bo og skal kjøpe seg oppover samt selge og kjøpe i samme marked, ser nå at tiden er inne for å handle. Dette vil sakte men sikkert smøre maskineriet og vil få omsetningen opp. Ja, det er mange visninger om dagen men også mange kjøpere som står klare. Det er bare færre budgivere om hvert objekt.
  2. PSYKOLOGIEN I MARKEDET har en sterk effekt på prisene, vi tror folk flest har tillit til at prisene i Oslo skal videre opp (6-12 mnd) men at enkelte er noe avventende i forhold til om innstrammingen i finanspolitikken rettet spesielt mot Oslo vil vedvare ut i 2018. Vi tror mange tenker litt mer langsiktig og kjøper på vei ned istedenfor på vei opp.             
  3. REPRISING AV NYE BOLIGER    Dersom utbyggerne setter ned prisene litt (fra historiske toppnivåer), og det kan fort skje i løpet av året, vil også dette skape en trygghet for endel kjøpere som er usikre på om de kan kjøpe nytt nå og selge sin bruktbolig om 1-2 år uten for mye risiko for et eventuelt ytterligere prisfall.

Vårt råd om dagen er i hvertfall krystallklart: Vurderer du å kjøpe en bolig i Oslo som er mer verdt enn den du sitter på idag så er tiden inne for å handle. Om 10 år vil man se seg tilbake og da tenke, "det valget vi tok i 2017 var noe av det smarteste vi har gjort".

- Christian Falkenberg, Megler MNEF / Partner / PrivatMegleren Park 

* Ønsker du et estimat på hva din bolig er verdt? Klikk her for å bestille E-takst!

* Vil du snakke med en megler om markedet og potensialet for din bolig? Klikk her!

* Er du på boligjakt? HER kan du se hvilke boliger PrivatMegleren har for salg akkurat nå!


Lavere aktivitet og større tilbudsside

I september ble det solgt 8.681 boliger i Norge, noe som er 7,7 prosent færre enn i tilsvarende måned i fjor.

Hittil i 2017 er det solgt 67.822 boliger, noe som er 1,1 prosent færre enn i 2016.

- Det ble solgt færre boliger i løpet av måneden sammenlignet med 2016, men salgsvolumet hittil i år er tilnærmet på nivå med fjoråret, sier Dreyer.

I september ble det lagt ut 10.289 boliger til salgs i Norge, noe som er 6,3 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Så langt i år er det lagt ut 79.765 boliger for salg i Norge, noe som er 8,6 prosent flere enn i 2016.

- Det er blitt lagt ut mange boliger for salg i løpet av måneden, og utbudet av boliger har økt i løpet av september over hele landet. Det vil utover høsten være særlig spenning knyttet til om markedet tar unna mye av tilbudet, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 38 dager å selge en bolig i september 2017, noe som er fire dager mer enn i september 2016. Raskest salgstid hadde Drammen med 16 dager og tregest salgstid hadde Kristiansand med 74 dager.

- Til tross for den svakere prisutviklingen i boligmarkedet er det fortsatt relativt stabil salgstid i de fleste delene av Norge. En positiv effekt av den økte tilbudssiden er at boligkjøperne i de største byene nå har bedre tid i kjøpsbeslutningene, sier Dreyer.

Regional prisutvikling

Den sterkeste prisutviklingen i september hadde Moss med en oppgang på 1,3 prosent. Svakest prisutvikling hadde Bergen med en nedgang på 1,6 prosent.

12 måneders veksten har svekket seg vesentlig. Sterkest 12 måneders vekst hadde Moss med en oppgang på 9,8 prosent. Svakest utvikling hadde Haugesund med en nedgang på 1,7 prosent.

- Vi må tilbake til finanskrisen for å finne et like sterkt fall i 12 måneders veksten nasjonalt, og spesielt Oslo skiller seg ut, noe som ikke er unaturlig da boligprisveksten i 2016 var sterkest her. Boliglånsforskriften har fått en betydelig sterkere effekt på boligprisutviklingen enn mange ventet da innstrammingen ble kjent før jul i 2016. Effekten av forskriften merkes over store deler av landet, men spesielt i de områdene hvor prisene i kroner er høyest, sier Dreyer.

- Usikkerheten om utviklingen i boligmarkedet er nå større enn på lang tid. Det er særlig knyttet spenning til om den avtagende trenden i befolkningsveksten vi har sett så langt i 2017 vil fortsette, samt hvor mange nye boliger som blir ferdigstilt i kvartalene som kommer, avslutter Dreyer.

**Klippet fra eiendomnorge.no**


Tilbud på boligsalg?

Skal du selge bolig bør du ikke legge den for salg før du har mottatt et tilbud fra en av våre eiendomsmeglere. Legg igjen navn og nummer. Vi gir deg med glede et uforpliktende tilbud.

Andre nyheter

Mannen med de riktige verktøyene!
Da Emil Bertling tok sin Bachelor i eiendomsmeglin...
Les mer
Mannen med de riktige verktøyene!
Da Emil Bertling tok sin Bachelor i eiendomsmeglin...
Les mer
Det enkle og nyttige hjelpemiddelet for boligkjøperne!
Mick Rødsten er Daglig Leder av PrivatMegleren Pa...
Les mer
Boligprisstatistikk februar 2018
Hver måned gir vi deg siste oppdatering fra Eiend...
Les mer
Hvordan ble bonden fra Treungen en vestkant-megler?
Lars Jakob Aarak kommer fra en liten og fantastisk...
Les mer
Enda viktigere at boligen din skiller seg ut!
Meglerhuset er lokalisert midt på Majorstuen, i o...
Les mer
Boligprisstatistikk oktober 2017
Hver måned gir vi deg siste oppdatering fra Eiend...
Les mer
Boligprisstatistikk september 2017
Hver måned gir vi deg siste oppdatering fra Eiend...
Les mer
Forventningsavklaring!
Christoffer Brekke-Hammersland har en av hovedroll...
Les mer
Boligprisstatistikk august 2017
Stor aktivitet og svak prisutvikling i august. Bol...
Les mer
Boligprisstatistikk juli 2017
Nedgang i boligprisene i juli. Boligprisene er 4,8...
Les mer
Boligprisstatistikk juni 2017
Prisnedgang i boligmarkedet i juni på landsbasis....
Les mer
Derfor bør du selge bolig i fellesferien!
Tradisjonelt sett kommer det flere boliger ut i ma...
Les mer