Boligprisstatistikk oktober 2017

Hver måned gir vi deg siste oppdatering fra EiendomNorge. Boligprisene er nå 0,7 prosent høyere enn for 12 måneder siden på landsbasis. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 0,4 prosent i oktober 2017. Emil Bertling hos PrivatMegleren Park forteller hva som overrasket noen denne gangen - og er vi på vei mot et trendskifte allerede nå?

- Det er for tiden stor usikkerhet knyttet til utviklingen i boligmarkedet og hvor sterk nedgangen faktisk vil bli. Til tross for prisnedgangen holder omsetningen seg stabil i bruktboligmarkedet, noe som er positiv for boligmarkedet i seg selv og norsk økonomi, sier administrerende direktør i Eiendom Norge Christian Vammervold Dreyer.
 

Hva sier din lokale eiendomsmegler Emil Bertling hos PrivatMegleren Park?

Det var forventet en nedgang i boligprisene slik vi har sett flere ganger gjennom året 2017. Tallene for oktober på landsbasis var sterkere enn mange hadde turt å anta - tvert i mot lå spådommene på et langt mere pessimistisk nivå. 

" Prisene endte med å stige 0,4 prosent korrigert, og dette beviser styrken i markedet jeg mener har ligget der hele tiden."

Vi ser at aktiviteten i markedet er høy, og at tilbudssiden er stor. På landsbabsis ble det solgt markant flere boliger i oktober dette året, sammenliknet med samme måned i fjor. I Oslo ser vi ikke den samme økningen som resten av landet per i dag, men vi kommer etter!

Dagens situasjon bygger på flere faktorer. Det har vært en innstramming i finanspolitikken som gjør at markedet har blitt endret, og som kan forventes å vedvare ut i 2018. Videre har psykologi ofte en direkte innvirkning på etterspørselen. Vi forventer at vi får et annet marked i 2018 og at prisene vil peke oppover. Det er litt tidlig å si, men vi kan få et trendskifte i markedet før vi aner det.

- Emil Bertling, PrivatMegleren Park* Ønsker du et estimat på hva din bolig er verdt? Klikk her for å bestille E-takst!

* Vil du snakke med en megler om markedet og potensialet for din bolig? Klikk her!

* Er du på boligjakt? HER kan du se hvilke boliger PrivatMegleren har for salg akkurat nå!


Høy aktivitet og stor tilbudsside

I oktober ble det solgt 8.452 boliger i Norge, noe som er 8,2 prosent flere enn i tilsvarende måned i fjor.

Hittil i 2017 er det solgt 76.339 boliger, noe som er tilnærmet likt som i 2016.

- Det ble solgt vesentlig flere boliger i løpet av måneden sammenlignet med 2016, mens salgsvolumet hittil i år er på nivå med fjoråret. En årsak til økningen i antall salg i oktober er usikkerheten som har preget boligmarkedet den siste tiden, noe som ført til en kraftig reduksjon av salget i nyboligmarkedet. Det er sannsynlig at mange av dem som vurderer kjøp av nye boliger nå har beveget seg over i bruktboligmarkedet, sier Dreyer.

I oktober ble det lagt ut 9.013 boliger til salgs i Norge, noe som er 3,4 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Så langt i år er det lagt ut 88.875 boliger for salg i Norge, noe er 8,1 prosent flere likt sammenliknet med 2016.

- Det er blitt lagt ut mange boliger for salg i løpet av måneden, og utbudet av boliger har økt i løpet av oktober over store deler av landet. Salgsvolumet akkumulert er på nivå med fjoråret, mens tilbudssiden er betydelig høyere. Vi ser tendenser til at økningen i tilbudssiden moderer seg i de største byene. Det blir derfor ekstra spennende å se hvor mye av tilbudssiden som vil bli tatt unna før nyttår, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 40 dager å selge en bolig i oktober 2017, noe som er seks dager mer enn i oktober 2016. Raskest salgstid hadde Fredrikstad med 16 dager og tregest salgstid hadde Kristiansand med 73 dager.

- Salgstiden øker i landet under ett, og den har i løpet av året økt særlig i de tre største byene, noe som er naturlig tatt i betraktning den betydelige økningen i tilbudssiden nettopp her, sier Dreyer.

Regional prisutvikling

Det er metodiske forskjeller i beregningene av den nasjonale og de regionale indeksene. Bakgrunnen er at det ikke er nok antall transaksjoner i de regionale markedene til å ha en metodisk beregning lik den nasjonale indeksen. Det betyr at den nasjonale indeksen og de regionale indeksene ikke er direkte sammenlignbare på månedsbasis.

Den sterkeste prisutviklingen i oktober hadde Moss med en oppgang på 0,4 prosent. Svakest prisutvikling hadde Oslo med en nedgang på 1,8 prosent.

12 måneders veksten fortsetter å svekke seg vesentlig. Sterkest 12 måneders vekst hadde Moss med en oppgang på 9,2 prosent. Svakest utvikling hadde Oslo med en nedgang på 2,8 prosent.

- 12 måneders veksten er negativ i flere av de største byene i Norge, og stadig flere regioner har en negativ utvikling i prisene. Vi forventer at denne trenden vil vedvare også i november og desember, men noe mer moderat enn det vi har sett de siste månedene, sier Dreyer.  

**Klippet fra eiendomnorge.no**

Tilbud på boligsalg?

Skal du selge bolig bør du ikke legge den for salg før du har mottatt et tilbud fra en av våre eiendomsmeglere. Legg igjen navn og nummer. Vi gir deg med glede et uforpliktende tilbud.

Andre nyheter

Mannen med de riktige verktøyene!
Da Emil Bertling tok sin Bachelor i eiendomsmeglin...
Les mer
Mannen med de riktige verktøyene!
Da Emil Bertling tok sin Bachelor i eiendomsmeglin...
Les mer
Det enkle og nyttige hjelpemiddelet for boligkjøperne!
Mick Rødsten er Daglig Leder av PrivatMegleren Pa...
Les mer
Boligprisstatistikk februar 2018
Hver måned gir vi deg siste oppdatering fra Eiend...
Les mer
Hvordan ble bonden fra Treungen en vestkant-megler?
Lars Jakob Aarak kommer fra en liten og fantastisk...
Les mer
Enda viktigere at boligen din skiller seg ut!
Meglerhuset er lokalisert midt på Majorstuen, i o...
Les mer
Boligprisstatistikk oktober 2017
Hver måned gir vi deg siste oppdatering fra Eiend...
Les mer
Boligprisstatistikk september 2017
Hver måned gir vi deg siste oppdatering fra Eiend...
Les mer
Forventningsavklaring!
Christoffer Brekke-Hammersland har en av hovedroll...
Les mer
Boligprisstatistikk august 2017
Stor aktivitet og svak prisutvikling i august. Bol...
Les mer
Boligprisstatistikk juli 2017
Nedgang i boligprisene i juli. Boligprisene er 4,8...
Les mer
Boligprisstatistikk juni 2017
Prisnedgang i boligmarkedet i juni på landsbasis....
Les mer
Derfor bør du selge bolig i fellesferien!
Tradisjonelt sett kommer det flere boliger ut i ma...
Les mer