Boligprisstatistikk februar 2018

Hver måned gir vi deg siste oppdatering fra EiendomNorge. Boligprisene er nå 2,3 prosent lavere enn for 12 måneder siden på landsbasis. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 0,4 prosent i februar 2018. Jonas Øien hos PrivatMegleren Park forteller sin oppfatning som lokalmegler - og kan vi nå "friskmelde" boligmarkedet?

- Prisutviklingen i februar bekrefter trenden vi har sett de siste månedene om at boligprisene er i ferd med å stabilisere seg. Selv om vi har hatt en svakere vekst enn normalt så langt i år, så har prisfallet stoppet opp. Det ser ut til at markedet er bedre i balanse i mange av byene enn på lenge, noe som reduserer usikkerheten for de som skal selge og kjøpe bolig, sier administrerende direktør, Christian Vammervold Dreyer.

Hva sier din lokale eiendomsmegler Jonas Øien hos PrivatMegleren Park?

Vi gledet oss over å endelig ha en prisvekst i januar og det er ikke overraskende at veksten fortsatte i februar. Dagens statistikk fra Eiendom Norge forteller oss at det faktisk ble solgt 1,5 % flere boliger i februar i år, i motsetning til februar i fjor.

"Det var ventet et stort "boligslipp" etter nyttår - men det har ikke kommet ennå. Vi har derimot sett at det har vært færre boliger til salgs enn forventet så langt i 2018."

I februar ble det lagt ut 5,3% færre boliger enn året før. Dette har resultert i visninger med godt oppmøte og flere av våre boliger har gått over prisantydning. Mange usolgte boliger er også nå solgt som følge av dette. Lenge har vi ventet på å "friskmelde" markedet, og kanskje er tiden kommet for nettopp dette nå. Vi meglere er optimistiske om en positiv utvikling fremover.

- Jonas Øyen, PrivatMegleren Park

 


* Ønsker du et estimat på hva din bolig er verdt? Klikk her for å bestille E-takst!

* Vil du snakke med en megler om markedet og potensialet for din bolig? Klikk her!

* Er du på boligjakt? HER kan du se hvilke boliger PrivatMegleren har for salg akkurat nå!


God aktivitet


I februar ble det solgt 6.268 boliger i Norge, noe som er 1,5 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2017.

- Det har vært god aktivitet i boligmarkedet i februar, så langt i år har det blitt solgt 5,8 prosent flere boliger enn i 2017. Det er spesielt i Oslo at aktivitetsnivået har tatt seg mye opp. Så langt i år er det solgt 10,3 prosent flere boliger enn i fjor på samme tid, og det har blitt et tydelig trendskifte i hovedstaden, sier Dreyer.

I februar ble det lagt ut 6.601 boliger for salg i Norge, noe som er 5,3 prosent færre enn i samme måned i fjor.

- I likhet med i januar fortsetter tilbudssiden i boligmarkedet å synke. En vesentlig del av den reduserte tilbudssiden er i Oslo, hvor det er lagt ut 14,3 prosent færre boliger til salgs sammenlignet med februar i fjor. Men antall boliger til salgs går også ned i flere av de andre store byene, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 54 dager å selge en bolig i februar 2018, noe som er 16 dager mer enn i februar 2017. Raskest salgstid hadde Drammen med 31 dager og tregest salgstid hadde Kristiansand med 97 dager.

- Salgstiden synker i landet under ett, men den er fortsatt høy sammenlignet med tidligere år. Vi forventer at salgstiden vil fortsette å falle i tiden fremover, da vi ser at mange av de boligene som har ligget for salg en stund har blitt solgt de siste to månedene, sier Dreyer.

Regional prisutvikling


I februar var det en oppgang i boligprisene i alle deler av landet. Av byene hadde Kristiansand den sterkeste utviklingen med en oppgang på 2,1 prosent. Svakest utvikling hadde Trondheim med en oppgang på 0,1 prosent.

Mange områder i Norge har fortsatt en negativ 12 måneders vekst. Svakest 12 måneders vekst har Oslo med en nedgang på - 9,1 prosent, mens Fredrikstad/Sarpsborg har den sterkeste utviklingen med en oppgang på 5,2 prosent.

- Det er flere tegn på bedring i det norske boligmarkedet sammenlignet med den svake utviklingen i 2017. Men det er samtidig viktig å understreke at det er normal konjunktursyklus i det norske boligmarkedet at boligprisene stiger om våren og synker om høsten, sier Dreyer.

Boliglånsforskriften

Finansdepartementet sendte 1. mars på høring Finanstilsynets forslag til ny boliglånsforskrift fra 1. juli 2018.

- Finanstilsynets forslag er betydelig mindre strengt enn hva de tidligere har foreslått, og vi venter at Finansdepartementet og finansminister Siv Jensen (Frp) vil lytte til rådet om å fjerne særreglene for Oslo og etablere felles låneregler for hele landet. Slike geografiske særregler er etter Eiendom Norges syn uheldig, og vi tror at en helhetlig forskrift for hele landet vil virke positivt for bankenes evne til yte boliglån uavhengig av geografi. Vi støtter ikke å senke fleksibilitetskvoten fra 10 til 8 prosent for hele landet. Å opprettholde kvoten er viktig for at også førstegangskjøpere faktisk skal få boliglån, og med det kunne ta del i den norske boligmodellen, avslutter Dreyer.


**Klippet fra eiendomnorge.no**

Tilbud på boligsalg?

Skal du selge bolig bør du ikke legge den for salg før du har mottatt et tilbud fra en av våre eiendomsmeglere. Legg igjen navn og nummer. Vi gir deg med glede et uforpliktende tilbud.

Andre nyheter

Mannen med de riktige verktøyene!
Da Emil Bertling tok sin Bachelor i eiendomsmeglin...
Les mer
Mannen med de riktige verktøyene!
Da Emil Bertling tok sin Bachelor i eiendomsmeglin...
Les mer
Det enkle og nyttige hjelpemiddelet for boligkjøperne!
Mick Rødsten er Daglig Leder av PrivatMegleren Pa...
Les mer
Boligprisstatistikk februar 2018
Hver måned gir vi deg siste oppdatering fra Eiend...
Les mer
Hvordan ble bonden fra Treungen en vestkant-megler?
Lars Jakob Aarak kommer fra en liten og fantastisk...
Les mer
Enda viktigere at boligen din skiller seg ut!
Meglerhuset er lokalisert midt på Majorstuen, i o...
Les mer
Boligprisstatistikk oktober 2017
Hver måned gir vi deg siste oppdatering fra Eiend...
Les mer
Boligprisstatistikk september 2017
Hver måned gir vi deg siste oppdatering fra Eiend...
Les mer
Forventningsavklaring!
Christoffer Brekke-Hammersland har en av hovedroll...
Les mer
Boligprisstatistikk august 2017
Stor aktivitet og svak prisutvikling i august. Bol...
Les mer
Boligprisstatistikk juli 2017
Nedgang i boligprisene i juli. Boligprisene er 4,8...
Les mer
Boligprisstatistikk juni 2017
Prisnedgang i boligmarkedet i juni på landsbasis....
Les mer
Derfor bør du selge bolig i fellesferien!
Tradisjonelt sett kommer det flere boliger ut i ma...
Les mer