Slik blir morgendagens boliger

Norge har i lang tid opplevd en sterk sterk vekst i befolkningen i byer og tettsteder, og det er ingenting som tyder på at dette vil snu. Mangel på arealer vil føre til at det i fremtiden må bygges tettere og høyere. Nye områder bygges ut, og mange nordmenn kommer i fremtiden til å bo på gamle industriområder som er gjort om til boligområder.

Men det betyr også at vi må klare oss med mindre plass.  

Større fellesområder

Ifølge Prognosesenteret forventer nordmenn å bruke mer penger på bolig i fremtiden, men de forventer også å måtte bo trangere. Som konsekvens av dette legger flere byggeprosjekter opp til større bruk av fellesløsninger og serviceareal. Dermed blir behovet for den private boligen mindre.

Tid og effektivitet er også viktige stikkord for fremtidens boligkjøpere. Sannsynligvis vil vi se mer av hotellignende boligkonsepter.

– Konsepter som er helt vanlig i USA med treningsrom, basseng og resepsjon er ting vi tror blir mer vanlig for den gjennomsnittlige nordmannen i fremtiden, i hvert fall i byene, sier Christina Lyngtveit-Petersson, Kjedesjef Prosjekt og kompetanse i PrivatMegleren.

Samtidig går antall nordmenn som bor alene opp som også gir økt behov for små boliger. Det betyr ikke at krav til innhold i boligen går ned, men man må utnytte arealet effektivt.

Smarthus

Ny teknologi vil også i stor grad prege morgendagens hjem. Vi er allerede på vei inn i fremtiden ved å prate til boligene våre. Både Google, Amazon og Apple har lansert sine versjoner av smarthøytalere som man kan kommunisere med.

Ifølge det amerikanske teknologinettstedet The Verge eier allerede én av seks voksne amerikanere en smarthøytaler, og det er på vei i full fart i Norge.

I fremtiden vil disse kunne kommunisere med alle smartprodukter du har, og du vil kunne styre alt, musikksystemet, støvsugeren, termostat, lys, hvitevarer, og sikkerhetssystemer.

Se for deg at kaffetrakteren og lyset slås på rett før alarmen ringer om morgenen. I bilen på vei hjem forteller kjøleskapet deg at du må kjøpe melk og smør på veien. Hjemme forteller stekeovnen hvordan det går med maten i ovnen.  

Sikkerhet

Reiser du på ferie, vil boligen gjøre det den kan for å hindre innbrudd. Lyset settes automatisk på når det mørkner og TV slår seg på om kvelden, sånn at det ser ut som at noen er hjemme.

Skulle en alarm gå mens du ikke er hjemme, kan du følge med på hva som skjer via mobilen din. Der kan du se om det brenner eller om det er eldstemann som svir pannekaker.

Kjøpere av nybygg forventer at nye boliger er ferdig utstyrt med ny teknologi eller at forholdene er lagt til rette for det. De har også forventninger om miljøvennlige tiltak, som oppvarming og sparetiltak for strøm.

Bor hjemme lenger

Vi kommer også til å oppleve at det blir flere eldre som bor for deg selv, og boligene vil tilpasse seg dem. Morgendagens eldre vil i motsetning til tidligere generasjoner, beherske ny teknologi som vil gjøre det enklere og tryggere å bo hjemme.

Smarthusteknologi skal sørge for at eldre klarer mer av daglige gjøremål selv. Med sikkerhetsfunksjoner som sørger for å koble fra strømmen på kaffetrakter, strykejern og lignende blir sikkerheten større. De vil også kunne få hjelp via fjernhjelp eller talestyrte roboter.

Men det er også spådd at teknologien vil gjøre det enklere å kommunisere med familie, venner og naboer, som vil motvirke ensomhet blant eldre.

Relaterte artikler

Boligbyggerne må tenke nytt

Eldre boligkjøpere vil flytte tidligere til leiligheter. Det gir krav til andre typer leiligheter. Se video-intervju med Christina Lyngtveit-Peterson.

Les mer

Slik ser utviklingen på boligmarkedet ut

Høyere lønninger, flere i jobb og renteøkning vil prege boligmarkedet fremover.

Les mer

Parkeringsplasser – hva er egentlig stort nok?

En rekke byggherrer har opplevd å få mangelskrav rettet mot seg på grunn av det kjøperne påstår er for smale parkeringsplasser. Slik bør du innrette deg for å unngå denne typen krav.

Les mer