Nå er det «måke-tid»

Nei, det er ikke den flyvende måken vi tenker på, men snømåken.


Snøen har lavet ned i store deler av landet de siste ukene. Det betyr at snømåken må ut av reiret, altså boden eller garasjen. Men snømåking er risikosport. Du kan pådra deg ryggproblemer og hjerteinfarkt. Likevel er snømåking å anbefale.

Snømåking er viktig av to grunner: Når det kommer regn på snø -spesielt pakket snø, vil det bli klink is. Hvis du måker før regnet kommer, er du kvitt problemet og kan trygt spasere fra bilen til huset, uten risiko for knall og fall. Snømåking gjør dessuten at eiendommen fremstår ryddig og innbydende.

Ikke glem taket

For hytteeiere er det ikke bare oppkjørselen som må måkes. Taket kan stå i fare for å kollapse dersom snømengdene er store og tunge. Et tips for å unnagjøre måkingen raskt er å legge presenning over taket før snøen kommer. Da kan du dra presenningen rett av for å fjerne snøen. Ifølge Gjensidige forsikring dekker husforsikringen vanligvis slike skader, men dersom snøen har ligget for lenge, regnes dette som uaktsomhet og erstatningen kan reduseres.

Ryggen får gjennomgå

Selv om snømåking bør prioriteres, er det også forbundet med helserisiko. Legevakten merker det når det når folk tar i bruk snøskuffen. Det er nemlig krevende kroppsarbeid som kan sammenlignes med en svært tøff treningsøkt. Spesielt ryggen får gjennomgå. Statistisk sett øker dessuten hyppigheten av hjerteinfarkt i perioder med snøfall. Ifølge professor i fysiologi ved NTNU, Ulrik Wisløff, er oppvarming og intensitet det viktigste å tenke på når du måker.

Som en hard treningsøkt


– Tenk på det som en hard treningsøkt, det er nettopp det det er. Start rolig og øk intensiteten underveis- alt etter hvor god form du er i. Pass også på å bruke hele kroppen når du løfter og ikke ta for mye snø på skuffen, råder han.

ulrik wisloff snømåking ntnu

Er det noen som bør være ekstra forsiktig med snømåkingen?
– Snømåking er forbundet er økt risiko for hjerteinfarkt, så personer med hjerteproblemer må overlate denne aktiviteten til andre. Utrente mennesker og eldre mennesker med skrantende helse bør også unngå snømåking. For alle andre, kjør på. Så lenge du tar forholdsregler, er det bare til å måke i vei, sier Wisløff.

LES OGSÅ: Annonseverktøyet KLiKK fra PrivatMegleren

-->