Grillkongens 2018-favoritter

Grillmester Espen S. Lie har sin egen grillfavoritt i sommer –  rå, italiensk pølse!


Lie er det nærmeste du kommer en grillkonge.

Hetebølge og grillforbud
Han er MENYs grillansikt utad og elsker alt som handler om grill. Sesongen 2018 startet bra. Kjøtt og pølser og engangsgriller forsvant ut av butikkene. Så kom hetebølgen og grillforbud i store deler av Sør-Norge.

Smak av Italia
– Grillmat ble plutselig byttet ut med reker og spekemat, men nå regner vi med at sesongen snart er igang igjen, sier han. Favoritten i år er Salsicchia. Det er en rå pølse du legger på grillen. Salsicchia smaker Italia, ganske enkelt. Du kan rive av biter og bruke den på pizza og pasta eller noe annet.

Marinering
Grillmesteren er også opptatt av marinering. Det selges mange forskjellige oljer, marinader og glaze. Marinering i forkant er ikke nødvendigvis så smart. Marinader inneholder sukker. Og det brenner seg lett på grillen. Anbefalingen er derfor; grill først og bruk marinaden som et tilsnitt mot slutten av grillingen. Et alternativ til søte marinader er å lage en syrlig topping. Dette kan f.eks være en god Chimichurri (se oppskrift nederst). Det er perfekt sammen til den ofte litt fete grillmaten.
Burger
LES OGSÅ: Jeanette ble datet av en bolig

«NORGES GRILLMESTER»
– Den beste grillopplevelsen får du med en skikkelig kullgrill, og gjerne en god entrecôte, fastslår mesterkokken, som også er leder av MENY-Lauget. Han har tidligere vært dommer i TV2-serien «Norges Grillmester». Lie er naturligvis opptatt av gode råvarer. Han beskriver grilling som en fin og inkluderende form for matlaging. Enkelt er det også – du legger rett og slett maten på grillen.


– Kombinasjonen høy varme og fettet som drypper ned på rykende varmt kull, gir en helt spesiell karakter på måltidet. Fisk og skalldyr passer også på grillen, men da er det ekstra viktig å ha fokus på varmen. Skalldyr trenger kort tid, og er ikke grillen varm nok, blir de kokt sakte i sin egen væske og blir tørre og seige. For mye varme, så brenner det seg. Klarer du å balansere varme og tid, oppstår det grillmagi.

Er det «vanlige» feil vi amatører gjør med grillmaten?
– Det tilsettes gjerne for mange smaker. Når man inviterer til grillfest blir det ofte sånn at man lager en hel buffet av tilbehør, men lag heller ett eller to gode tilbehør som passer til godt til maten du serverer, sommerens nykål, smørdampet med salt, pepper og litt revet parmesan er en av mine sommerfavoritter. Du må passe på ikke å overgrille. Da blir både kjøtt, fisk og skalldyr tørt. De fleste begynner dessuten å grille for tidlig, før grillen er skikkelig varm, sier han.

(fortsetter under bildet)

Grilling01
Mesterkokken snakker ikke en eneste gang om gassgrill. Det går i kull, kull og atter kull.

– Bruk rikelig med kull, og kullet må bli skikkelig varmt. Bruker du engangsgrill, er det viktig å ha tålmodighet. Maten skal ikke smake tennvæske. På hytta bruker jeg faktisk kun gassgrill, det blir som et hendig utekjøkken, mens kull er grill, smiler han.

Må man ha en kostbar grill for best resultat?
– Nei, grilling kan like gjerne være lavterksel-matlaging. Ofte er det litt kraftigere gods i de dyre, samt at risten kanskje er av jern og leder varmen bedre. Men med god fyr i grillen, kommer man godt i mål uansett prisklasse.
Espen Lie hyller grillen for flere ferdigheter enn bare å steke fisk, kjøtt og skalldyr.

ITALIENSK PIZZA
– Alt kan tilberedes på en grill. Med et lokk blir det i praksis en stekeovn. Italiensk pizza på steinplate fungerer fint, men da bør varmen opp mot 300 grader.

(fortsetter under bildet)

CHESS01
Hvilken grillmat selger dere mest av?

– I år er det definitivt ferske burgere fra ferskvarediskene og kvalitetspølser i serien Jacobs Utvalgte som selger best, tett fulgt av klassiskere som Entrecôte, nakkekoteletter og spareribs. Vi øker også salget av fisk og skalldyr, og en av bestselgerne akkurat nå er fersk makrell, fantastisk grillmat, reklamerer grillguruen.

Chimichurri
3 ss sherryeddik
Saften av ½ lime
4 fedd hvitløk
1,5 stk rød chili, finkuttet
½ dl olivenolje
4 ss finstrimlet bladpersille

Finhakk hvitløk, ha det i en skål, tilsett eddik, lime, chili, olje, salt og pepper og bland godt. Tilsett persillen. La sausen stå og modnes i ca 30 minutter før bruk.

-->