Høy aktivitet i et avventende marked

Det norske boligmarkedet er godt og stabilt, selv om 2017 blir et år der boligprisene ikke skyter i været. 2017 blir med andre ord et år helt utenom det vanlige.


________________________
AV GRETHE W. MEIER
ADM.DIR, PRIVATMEGLEREN
________________________

Vi meglere liker å se prisstigningen ligge på tre til fem prosent i året. De siste årene har prisveksten vært mye større.
Kraftig økning
Bare i Oslo økte prisene med 23 prosent i fjor. Tenk deg at boligen din nesten skal doble seg i verdi hvert skuddår? Det er jo ikke bærekraftig.

Det er fortsatt mye aktivitet hos meglerne våre, selv om markedet er noe mer avventende, spesielt i hovedstaden. Aktivitet er faktisk det viktigste i boligmarkedet.

Økonomieksperter spår 2018
I dette nyhetsbrevet har vi intervjuet en analytiker, en professor og en sjeføkonom. De er samstemte i at det som skjer i boligmarkedet er en nedkjøling – altså en korreksjon. De ser ikke for seg noe krakk.

Jeg vil hevde at boligmarkedet er inne i den «blå timen», og det blir verken mørkt eller beksvart. Økonomiekspertene ser for seg at prisveksten kommer fra sommeren neste år. Inntil da kan det fortsatt være litt avventende, men de fleste av oss kjøper og selger i det samme markedet.

Stjeler overskriftene
PrivatMegleren har avdelinger over hele landet og vi har dermed godt innblikk i de lokale boligmarkedene. Det er mye «business as usal», flere steder uanfektet av Oslo. Men det er Oslo som stjeler overskriftene og dette kan naturligvis gi en psykologisk smitteeffekt til resten av landet. Heldigvis skal finansminister Siv Jensen nå revurdere boligforskriften. Fjernes den betyr det at mange førstegangskjøpere får mulighet til å by på boliger.

Jaktsesongen
Vi mener forskriften har forsterket den avventende situasjonen,. Boligmarkedet hadde regulert seg selv. Forskriften kom på et tidspunkt der «selvreguleringen» allerede hadde startet.

Perioden vi nå er inne i har imildertid alltid vært «low season» når det kommer til kjøp og salg av bolig. Når vi passerer nyttår er det – erfaringsmessig – jaktsesong i boligmarkedet. Samtidig kan det være greit å vite at det alltid er folk på boligjakt.

 

-->