Psykologen som ble interiørpsykolog

Tone Solli er klinisk psykologspesialist og landets eneste interiørpsykolog.


– Jeg hjelper privatpersoner og bedrifter med å skape praktiske interiører med god atmosfære og en personlig vri. Det å prege sine egne omgivelser kan gi et fantastisk løft og også utvikle forholdet mellom dem som er med i prosessen, sier hun.

LES OGSÅ: Her finner du PrivatMegleren nær deg

Mental helse
De nære omgivelsene virker inn på den mentale helsen, bevisst eller ubevisst. Bare tenk på hvor irriterende det er å vasse i rot du ikke vet hvor du skal gjøre av eller å ikke finne det du trenger fordi det ikke har noen fast plass. Eller å måtte legge skjøteledninger tvers over gulvet for å få ladet mobilen og dataen, mens det er to strømuttak under sofaen som du ikke får tak i.

– Jeg jobber like mye med å få det praktisk og funksjonelt som vakkert. Derfor er det viktig at jeg kommer inn så tidlig som mulig, så planleggingen av f.eks. romløsning og praktiske installasjoner blir best mulig fra starten av. Så kommer snopet med fargevalg etterhvert, sier hun.

Tone Solli er landets eneste interiørpsykolog

Kreativ prosess
— Med en kreativ prosess der man utforsker og tenker funksjoner og hvordan vi ønsker å leve, hva vi liker å gjøre og lytter til hverandre kan ombygging og oppussing bli veldig inspirerende med et godt resultat. Er det en familie må alle som vil få delta og bli hørt. Oppussing skal ikke gjøres som et ledd i statusheving, men være en mulighet til å utfolde seg, ha det gøy og skape noe flott sammen, fortsetter hun.

Familiepsykologi
Tone Solli er spesialist innen klinisk familiepsykologi. Lidenskap og fascinasjon for rom utløste et taktskifte i hennes eget liv og jobben som interiørpsykolog er blitt en fulltidsstilling.

Utgangspunktet er alltid å skape levende rom for oppdragsgiverne. Da starter det først med den viktige samtalen av hva som betyr mest for den eller de hun bistår.

LES OGSÅ: Slik arbeider interiørpsykolog Tone Solli

Ikke redd for konflikter
Norge er i verdenstoppen når det kommer til oppussing, og dette er en øvelse som lett kan bli et stressmoment heller enn en glede og føre til dårlig stemning mellom par.
– Psykologerfaringen gjør at jeg ikke er redd for å gå inn i konflikter, og det å ha et konkret prosjekt sammen kan både få frem dårlige mønstre og være en flott mulighet til å få løst litt opp og finne bedre måter å være sammen på. Noen ganger er par låst i to motstridende ønsker, og i stedet for å kompromisse kan vi kanskje finne en tredje mulighet som møter begges behov.

Egenart i stedet for trender
Trender har liten plass i rådgivningen til Solli. Trender vil alltid være en av mange inspirasjonskilder, men kan også gjøre at alle får det ganske likt, og det krever jo stadig forandring hvis du vil følge med. Solli mener det er viktigere å hjelpe folk å finne frem til og stole på sin egen personlige smak og hva de trenger for å trives og for å fungere best mulig. Dette bidrar til mer personlige og egenartede hjem og arbeidsplasser.

Våger folk mer når du er med i prosessen?
– Ja, helt klart. Jeg utfordrer folk til å tenke større enn de ellers ville gjort og ikke minst prøve å definere hva de egentlig liker, trenger og ønsker. Og jeg hjelper dem å få til mest mulig av dette i rommene vi har til rådighet, svarer hun.

Fargeprøver
Solli bruker 3D-skisser og store fargeprøver fordi det gjør det lettere for de fleste å se for seg resultatet enn plantegninger og fargeprøver. 3D-skissene gir unike muligheter til å eksperimentere fritt med ulike farger, tapeter, romløsninger og  møbler
– Med denne tilnærmingen blir man tryggere på valgene før prosjektet virkeliggjøres, sier hun.
Solli har for øvrig knyttet til seg håndverkere som liker spesielle utfordringer. Det kan være greit å ha innen rekkevidde dersom den personlige stilen skal få uttelling.

 

-->