Kamp om å gjøre din bolig smartere

Akkurat nå foregår det en kamp fra store leverandører om å gjøre din bolig smartest mulig.


Det har lenge vært apper på markedet som gjør at du kan styre deler av din bolig som et smart hjem, som energiforbruket.

Stemmestyring
Nå kommer aktører som Google, Apple og Amazon og vil gjøre hjemmet enda smartere – med flere funksjoner og gjennom stemmestyring. Har du barn som spiller høy musikk på rommet, kan du som forelder bruke stemmen din rolig og fortelle telefonen din om å skru ned lyden. Du slipper med andre ord å gå direkte inn på rommet med høyrøstet kommandostemme. Dette gir brukeren enda en brukerflate å forholde seg til utover appen.

LES OGSÅ: Her finner du PrivatMegleren nær deg

Satser hardt
Energiselskapet Lyse er en av de norske aktørene som satser hardt på smarte hjem, gjennom sitt datterselskap Smartly. Det betyr at kundene via apper eller stemmestyring skal kunne administrere dørtelefoni, lys, varme, ventilasjon og eventuell el-billading (alt energieffektivt).
Men når så mange ulike leverandører skal gjøre hjemmene våre mer intelligente kan det kanskje bli krevende å være smart. Det store spørsmålet er hvorvidt de ulike løsningene kommuniserer med hverandre. Har du installert produkter fra Google er det jo fint om disse kommuniserer med øvrige deler av boligen. Nå snakker produktene helst med deg og seg selv.

(fortsetter under bildet)

Ketil Granbakken i Smartly.no

Handlelapp
– I utgangspunktet snakker produktene i sitt eget univers. Men løsninger kan integreres i hverandre slik at det kommuniseres på tvers av leverandørene, forteller salgs -og markedssjef Ketil Granbakken i Smartly, som er smarthjemkonseptet til Lyse.

Ikea har for eksempel utviklet en smart lampe, og det kjekkeste er om energi, multimedia og øvrige boligfunksjoner knyttes sammen. Derfor er anbefalingen at du sjekker hvorvidt smarte løsninger kan kommunisere med andre tilsvarende løsninger innenfor andre områder. Enkelte hvitevarer – som kjøleskap – utvikles nå til å drive vareopptelling av hva som er igjen av kjølevarer og gir deg deretter en elektronisk handlelapp.

LES OGSÅ: Derfor bør flere inngå ektepakt

Alle kan bli smarte
Alle boliger kan utvikles til smarte hjem, men Granbakken legger ikke skjul på at det koster mer å utvikle «dumme hjem» til å bli smarte. Dumme hjem er eldre boliger med konvensjonelle løsninger. I nye boliger er det meste tilrettelagt for smarte løsninger, og vil dermed ikke koste vesentlig mer. Skal du konventere en eldre bolig til å bli intelligent kan det koste drøyt fra kr. 25.000 og oppover avhengig av hvor smart du ønsker ditt hjem.
– Det er viktig at en elektriker ordner det praktiske. Vi anbefaler ingen å installere slike prosjekter selv. Arbeidet bør være sertifisert og det gir trygghet for den som senere kjøper boligen din, påpeker Granbakken.

 

-->