Et knallsterkt boligmarked

I løpet av tre dager i slutten av august solgte PrivatMegleren 300 boliger. Det viser et boligmarked med høy aktivitet.


—————————–
AV GRETHE W. MEIER
ADM.DIR, PRIVATMEGLEREN
—————————–
Kostbare eneboliger og familieboliger blir revet bort i løpet av kort tid. Mindre leiligheter i sentrale Oslo har mindre fart enn før. Men i sum viser aktiviteten den siste måneden at det er bra tempo der ute. Når jeg nevner 300 solgte boliger på tre dager er det for å illustrere nettopp tempoet. Det er bare i perioder med ekstremt høy aktivitet at vi omsetter så mange boliger på så kort tid.

Grethe W. Meier i PrivatMegleren

LES OGSÅ: Ti gode råd før boligsalget

Likevel kan prisene fortsatt falle og jeg ser ikke bort fra at det vil være prisnedgang ut 2017. Høsten er erfaringsmessig en periode med fallende priser.  Det er imidlertid ikke prisoppgang eller prisnedgang som bekymrer meglerne, eller burde bekymre deg som boligkjøper eller boligselger. Det verste som kan ramme boligmarkedet er det som skjedde i Stavanger: Ingen kjøpere! Selv med sterkt reduserte priser var det lite eller ingen interesse. Nå er heldigvis Stavanger blitt et velfungerdende boligmarked med balanse mellom utbud og etterspørsel.

Jeg kan ikke nevne det ofte nok, men de fleste av oss kjøper og selger i det samme markedet. Derfor har prisjusteringer lite eller ingenting å si i det lange løp. Samtidig vet jeg at svært mange følger boligprisene fra måned til måned akkurat som investorer følger aksjer fra dag til dag. Skal du flytte inn til kjæresten og kvitte deg med leiligheten er selvfølgelig prisnedgang ikke det du ønsker, for da handler det om å veksle boligen inn i mest mulig cash.

LES OGSÅ: Her finner du PrivatMegleren nær deg

På sikt, altså etter nyttår og frem mot sommeren, tror jeg på prisoppgang. Det skyldes at boliglånsforskriften er en kime til konflikt og urettferdghet. Førstegangskjøpere sliter med å få lån. Det samme gjør pensjonister, fordi de ikke innfrir den såkalte femgangeren (låne fem ganger årsinntekt). Jeg hadde ikke fått min egen bolig om jeg hadde en slik begrensning da jeg etablerte meg. Det hadde sikkert ikke du, heller.
Trygve Hegnar nevnte for øvrig nylig at han lånte 10-gangeren som ung boligkjøper.

-->