Nå skal røyken ned – ikke opp

Stadig flere velger en kjøkkenventilator som drar ned damp og stekeos.


BORA lanserte integrerte ventilasjonsløsninger allerede i 2007. Grunnleggeren Willi Bruckbauer var kjøkkenselger og prøvde å få en av hvitevareleverandørene til å se på nye løsninger for ventilasjon.
(fortsetter under bildet)

BORA fokuserer utelukkende på integrert ventilasjon

Gikk i gang selv
Bruckbauer var ikke særlig tilhenger av store kjøkkenvifter. Til slutt gikk han i gang selv og fikk godkjent 55 patenter. BORA driver bare med integrert ventilasjon og i 2012 ble BORA introdusert i det norske markedet gjennom Engebretsen AS i Oslo.
– Veksten har vært helt enorm. Etterspørselen er doblet hver år, sier daglig leder Eva Hannisdahl i Engebretsen. På globalt nivå er økningen 400 prosent årlig de siste årene.

LES OGSÅ: Han solgte 18,5 millioners leilighet til turist

Hilser trenden velkommen
Hannisdahl har lite til overs for ruvende kjøkkenvifter og hilser den nye trenden velkommen.
– Tradisjonelle kjøkkenvifter er uten estitikk og høye mennesker dunker gjerne borti viften. Lyden er dessuten mer støyende fordi motoren er nær ansiktet når du holder på over platetoppen, sier hun.

Hyppigere etterspurt
Hannisdahl påpeker at BORA gjør løpende laberatorietester for å utvikle ventilasjonskonseptet.

Thomas Pommer, butikksjef for HTH-Kjøkken, beskrefter at integrerte løsninger i injuksjonstoppen blir langt hyppigere etterspurt.
– Nå kommer de store merkene som Miele, Goronje og AEG etter med tilsvarende løsninger i platetoppen, sier han.

Skal du selge? Her finner du Privatmegleren nær deg

Tror du den tradisjonelle viften er faset ut om ti år?
– Nei, men vi ser allerede nå et stilskifte der viften også har en designfunksjon. Det er ikke alle kjøkken som er tilpasset en integrert vifte, og derfor utvikles den tradisjonelle viften parallelt, fortsetter han.

Mer plass på kjøkkenet
Det største endringen er å se dampen fra kaserollene bli sugd nedover. På 80 og 90-tallet var det trendy med kjøkkenøy og stor vifte, helst i messing.
Eva Hannisdahl har ingen tro på den tradisjonelle viften. Hun tror forbrukerne vil velge integret ventilasjon i årene som kommer, og ser faktisk ingen plass for «hettevifter» i fremtiden.
– Velges integrert løsning blir det mer plass på kjøkkenet.  Med integrert vifte i platetoppen frigjøres mer areale. Du har øyekontakt med gjestene og med integrert ventilasjon kan platetoppen står hvor som helst på kjøkkenet, sier hun, og legger til:
– Har du først fått smaken på integret ventilasjon, går du ikke tilbake til en tradisjonell kjøkkenvifte.

-->