Husk stoppekranen!

Visste du at det er større sannsynlighet for at boligen din blir hjemsøkt av lekkasje eller strømbrudd enn innbruddstyver mens du er på ferie.


Det er selvfølgelig bra at naboer passer på hverandre, tar unna aviser, reklame og brev som ligger på dørmatten eller i postkassen og hoper seg opp og varsler at her er det ingen hjemme.

Her finner du PrivatMegleren nær deg

Dekker «ferieskader»
Likevel er det større risiko for at du finner fryse- og kjølevarer som er bedervet på grunn av strømbrudd eller vanninntrengning som har rasert boligen når du vender tilbake fra ferie.

Viktig å identifisere stoppekranen, ifølge Arne Voll i Gjensidige vise

Forsikringen dekkker vanligvis slike «ferieskader», men det er ikke hyggelig å komme hjem til ødeleggelser som innebærer opprydding, rehabilitering og skjemavelde med forsikringsselskapet.

Stoppekranen
Den viktigste øvelsen du gjør før du forlater boligen i ferien, er å fokusere på stoppekranen. En vridning gjør at du stanser all vanntilførsel. Men det er en grunn til – stoppekranen trenger en årlig massasje. Altså en vridning. Det får den om du stenger vanntilførselen. De fleste av oss stenger aldri stoppekranen. Dermed kan den kile eller ruste seg fast. Skjer det da et uhell vil du slite med å stanse vannet. Husk at stoppekranen er rød. I gamle boliger er det ofte hjulformet mens i moderne boliger er den en hendel (se foto øverst).

LES OGSÅ: Belysningsguru om lystrender

Enorme konsekvenser
– Mange av oss vet ikke engang hvor vi finner stoppekranen. Det er viktig å lære  familiemedlemmene hvor stoppekranen er lokalisert. Det kan være forskjellen på en liten lekkasje og en katastrofal lekkasje, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

– De fleste tenker ikke over skadeomfanget oversvømmele kan føre til. Huset blir ubeboelig fordi vannet trenger inn i vegger og gjennom etasjer. Det får enorme konsekvenser, sier Voll, og legger til:
– Det samme gjelder om du har hytte.

Strømmen
Like enkelt er det ikke med strømbrudd. I enkelte tilfeller slår sikringer seg ut, og skjer det vil strømmen være bort i den sonen/kursen sikringen omfatter. Det beste du kan gjøre er å krysse fingrene for at det ikke er sikringen til frys og kjøleskap som slår seg ut mens du er borte.

-->