Alle boligeiere følger med på dette

Uansett hvilken bolig du eier, er du helt sikkert opptatt av én ting: Renten!


Nær 90 prosent av boligeierne hadde tålt en renteoppgang på to prosent uten at det hadde gjort dype innhogg i lommeboken.

LES OGSÅ: Jeanette ble datet på Facebook av en bolig

Prisen du betaler
Renten er prisen du betaler for boliglånet ditt. I tillegg kommer avdrag.  Derfor er styringsrenten fra Norges Bank så viktig for norske boligeiere. De som er i dag er rundt 50 år husker den tiden boligrenten gjerne lå på 13 prosent.

Et lån på én million kroner kostet den gang 130 000 kroner årlig. Den samme lånesummen koster i dag mellom 20.000 og 30.000 kroner om du har god sikkerhet.

Sentralbanksjef Øystein Olsen hever ikke renten før i 2019

Fourutsigbarhet
I en undersøkelse Infact har utført for PrivatMegleren kommer det frem at norske boligeiere hadde tålt dobbelt så høy (effektiv) rente. Når sentralbanksjefen i det siste rentemøtet før sommeren redegjorde for den såkalte rentebanen, gjorde han det klart at den første rentehevingen sannsynligvis først kommer i 2019. Dette betyr at boligeiere får forutsigbarhet og boligkjøpere vet hvor renten vil ligge de neste årene.

Leve ut drømmer
Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea forklarer vår interesse for boligrenten med at den har stor innvirkning på privatøkonomien.
– Overskuddet i lommeboken vår svinger i takt med rente opp- og nedganger, og mens rentenedgang gir oss mer å rutte med fører renteoppgang til at vi har mindre penger å leve for. På mange måter kan vi si at rentenivået i stor grad er med på å avgjøre hvilket liv vi  kan leve. Med lave renter og et større overskudd i lommeboken har vi større rom i økonomien til å leve ut drømmer og realisere oss selv, mens høye renter gjør at vi må prioritere forbruket hardere, sier hun.

LES OGSÅ: Få en verdivurdering av boligen din

Er det et norsk fenomen å være så opptatt av renten?
– Nei, det tror jeg ikke. Da rentenivået har såpass mye å si for privatøkonomien vår er det naturlig at også andre nasjoner er opptatt av hvilket nivå renten er på.

Når nær 9 av 10 boligeiere opplyser at de ville tålt to prosent oppgang, hva sier det om økonomien til dagens boligeiere?
– Politikerne ønsker å forsikre seg om at norske husholdninger makter en renteoppgang på minst fem prosentpoeng når de tar på seg et boliglån. Til tross for at det er spådd at det norske rentenivået skal holde seg lavt i lang tid fremover, er det betryggende å vite at de fleste husholdninger tåler en renteoppgang på minst to prosentpoeng, sier Reitan.

 

 

-->