Når bildet utgjør en forskjell

Fotografen har en helt avgjørende rolle når boligen din skal presenteres for mulige kjøpere. Bildene er det første boligkjøperne ser på.


Fotograf Jan Rune Berge har vært fotograf i en årrekke og de siste tolv årene spesialisert seg på boligfotografering.

Foto – Jan Rune Berge

Sønn av en mester
Som sønn av en fotografmester var det kanskje ikke så overraskende at han endte opp med en stor kamerabag. Men han nøyde seg ikke bare med foto. Derfor utdannet han seg også innen kreativ design for å gi fotoprofesjonen et ekstra tilsnitt. Den ivrige fotografen tar utelukkende boligbilder for PrivatMegleren Bergesen & Partnere.

LES OGSÅ: Her finner du PrivatMegleren Bergesen & Partnere


Den første samtalen

– Bilder forteller historier som kan være vanskelig å beskrive med ord. Jeg ser alltid etter historien og sjelen i boligen. Jeg starter alltid med en samtale med de som skal selge, det gir en god brief på hva jeg kan lete etter av gode motiver, sier Berge.

Hvorfor så stor interesse for boligfotografering?
– Jeg er veldig interessert i kunst og arkitektur, opptatt av linjer og hvordan for eksempel hvordan lyset slipper inn og på sin måte former boligen. Dette skal jeg gjenskape gjennom gode og autentiske bilder. Det er også viktig å føle litt på boligen. De fototekniske detaljene kommer senere, forklarer han.

Foto – Jan Rune Berge

Har du den samme lidenskapen for alle boliger?
– Alle boliger har sitt unike preg. I et byggefelt kan jo boligene være nokså like, men det er spennende å komme hjem til folk, fordi alle har sin særegne stil.

Er det viktig å få frem potensialet i en bolig?
– Først og fremst skal jeg vise frem et koselig hjem, men det er også viktig å få med seg potensialet som kan ligge i en bolig.

Har boligfotoet endret seg siden du startet for tolv år siden?
– Bare de siste fem årene har det skjedd en vesentlig endring. Bildeformaet har endret seg, og mange bruker Instagram og boligmagasiner som referanse. Vidvinkel og blitz brukes nesten ikke lenger innen boligfotografering. Nettopp på grunn av sosiale medier vil jeg si at folk flest i større grad forstår betydningen av gode og unike bilder, svarer Berge.

Foto – Jan Rune Berge

Klasse over seg
Daglig leder Janne Mette Bergesen i PrivatMegleren fremhever Berge som en banebrytende fotograf som har utviklet sin egen stil og sjanger.
– Bildene fra Jan Rune har klasse over seg. Vi er heldige som har fått ham eksklusivt, sier hun entusiastisk.

-->