Stylister må være forsiktig med gjenbruk

Har du sett de samme møblene i litt for mange boligannonser?


Nå advarer Norsk Interiørskole mot lik møblering i flere salgsoppgaver. Skolen foreslår sertifisering av boligstylister for å løfte krav og kunnskap til de som klargjør for foto og visning.

Ronald Moholt, rektor ved Norsk Interiøskole

UTFORDRING
– Ja, jeg har hørt det fra flere boligselgere, at det samme interiøret og møblene går igjen i flere boligannonser. Dette er en utfordring  og har blitt et vesentlig tema i undervisningen. Vi advarer elevene mot en slik utvikling, sier rektor Ronald Moholt i Norsk Interiørskole.

VIL GAGNE ALLE
Han er ikke veldig imponert over det faglige nivået til mange boligstylister. Store styling-byrå flytter de samme møblene og tilbehøret mellom ulike boliger, mener Moholt.
Derfor foreslår Norsk Interiørskole en sertifiseringsordning blant norske boligstylister.
– Sertifisering vil gagne alle aktører, sier rektoren. Det viktigste er å gi boligselgerne trygghet for at stylisten kan sitt fag.

INTERESSE ER IKKE NOK
– Det er mange stylister som har startet virksomhet ut fra interesse for interiør, men boligstyling krever mer kunnskap enn som så, sier han. Moholt viser til at skolens stylingprogram består av to moduler med flere fagtema, som tar for seg grunnleggende interiørkunnskap, pluss en spesialisering.

– Balanse og harmoni er selve bærebjelken i stylistfaget. Dette skaper gode foto og oppleves som gode rom å besøke på visning.

Men hvordan lage balanse og harmoni ?
Med sin kompetanse skal stylisten få frem potensialet i boligen. Som boligkjøper skal du kunne forstå mulighetene som tilbys i boligen. Dessverre er det for mange som jobber med styling uten å ha faglig forankring, påstår Moholt.

– Kanskje både meglere og selgere burde stille større krav til de mange stylingbyråene som er aktive i bransjen, oppfordrer han.

LES OGSÅ: Her finner du PrivatMegleren nær deg

BOLIGER HAR PERSONLIGHET
Karen George – kjedesjef marked i PrivatMegleren – har også registrert tildels mye gjenbruk hos stylister.
– Stylister må ha et bredt utvalg av interiør og møbler for å få den presentasjonen de fortjener. Boliger har også personlighet, og alle deler av boligsalget må tas på største alvor, sier hun.

LES OGSÅ: Slik fungerer Mitt Boligsalg

Merete Sundby Thranem har vært boligstylist i elleve år og driver i dag MBoligStyling. Hun er enig i at det skjer ukritisk gjenbruk blant enkelte stylister.

RIVER I INTERIØRHJERTET
– Ja, dette ser vi og noen ganger river det jo litt i interiørhjertet når jeg ser boliger som er forferdelig dårlig stylet. Men det er klart at vi må ha gjenbruk. Vi har et varelager å ta av, og vi kan ikke bytte møbler for hver bolig. Vi forsøker å bytte ut lageret ofte. Når det er sagt, er kunsten til en stylist å få boligen til å fremstå personlig, innbydende og synliggjøre muligheter.  Det er jo det som er målet. Vi skal skape fine og trivelige boliger som folk vil flytte rett inn i, og som også viser det fulle potensialet, sier hun.
Det viktigste er at boligen ikke ser stylet ut, fortsetter Sundby Thranem.

Hvordan ser du på en sertifisering av yrkesgruppen din?
– Jeg er positiv til det. Det er mange bransjer som har sertifisering, og jeg er helt enig i at det er stor forskjell på å ha interesse og lidenskap for interiør – kontra en god utdannelse i bagasjen, svarer hun.

-->