Belysningsguruen om lystrender

Delikat belysning øker trivselen i boligen. Belysning henger også sammen med interiørtrendene.


Det sier Øystein Owesen, daglig leder i Design Belysning i Oslo. Han innreder hjem med belysning og merker at stadig flere er opptatt av hvordan boligen lyssettes. Mest populært er pendel og vegglamper.

KALDT LYS
I Sør-Europa er hvitt, nesten litt blåaktig lys etterspurt. Vi nordmenn er ikke veldig begeistret for dette lyset.
– I sydlige strøk er det hvite lyset noe som oppleves kaldt. Vi bor i et land med mye kaldt vær og derfor ønsker vi oss en varmere belysning med innslag av gult. Fargetemperaturen på belysningen er viktig, forklarer Owesen.

LES OGSÅ: Den spennende budrunden

LAMPER OG INTERIØR
Siden videregående har han arbeidet med belysning. Etter 20 år i lysbransjen registrerer han at lys og lamper er blitt en del av trendbildet.
– Det er vanskelig å snakke om lampetrender uten å snakke om trender innen interiør. Trendene går mot en varmere og hyggeligere tone uansett hvilket stil du har. Et hjem skal være en lun base med et personlig preg, sier han.

VARMERE NYANSER
Fra hvite vegger og lyse gråtoner går vi nordmenn mot varmere nyanser som grønn og mørk grå. Brunt er en farge som vil stå sterkt fremover, i mange ulike nyanser. Noen materialer tar et tilbakeskritt, mens andre kommer til.

LES OGSÅ: Ønsker du verdivurdering?

MARMOR TONES NED
– Marmor tar et skritt tilbake selv om vi ikke kvitter oss med det. Den tones ned. Samtidig vil vi se at terrazzo overtar en del for marmor. Det samme gjelder messing. Nå har det det vært slik at vi skulle ha alt i messing. Messing holder stand, men også her toner vi det ned ved å blande inn andre metaller, forteller Owesen.

LAMPESKJERMER
Nakne glødepærer har vært hot de siste årene. Nå vil lampeskjermene ta over. Lampeskjermer er på full fremmarsj. Dette er en naturlig utvikling siden interiørtrendene går mot en lun og hyggelig innpakning.

LYS TIL FLERE BRUK
– Ellers ser vi mye flerbruksbelysning. Her har vi f.eks gulvlamper med et ekstra lite bord til å legge fra seg ting, eller til å plassere kaffekoppen på. Vi ser vegghyller med lys, og vegglamper med hyller til å fylle med blomster eller pynt. Den «grønne trenden» gjelder også i belysningsbransjen, fortsetter belysningseksperten.

SPOTTER
Når det gjelder spotter selger Design Belysning mest innfelte vanlige downlight. Nå er imidlertid utenpåliggende downlight mer i skuddet, eller spottskinner.
– Metallfargene blir også varmere. Gasslamper vil fortsatt gjelde, og det samme gjelder naturmaterialer. Og selvfølgelig bruker vi LED lamper i alle belysningsarmaturene, forsikrer Owesen.

Her finner du mer inspirasjon om belysning.

 

-->