Trendy å stelle i hagen

En moderne hage i 2018 skal ha mørke innslag. Og det er trendy å stelle i hagen. 


Det fastslår blomsterguru og TV-profil Finn Schjøll.

LETT Å BLI FORVIRRET
Det er lett å bli forvirret når det gjelder hagetrender. I følge Schjøll har nordmenn mye mer kunnskap om hagestell og planter i dag enn tidligere.
– Kunnskapen er mer tilgjengelig. Før i tiden måtte du dra frem et hageleksikon fra loftet når du skulle plante i hagen, men nå florerer det av tips og råd på internett og i magasiner. Det er fantastisk, sier han entusiastisk.

MODERNE HAGER
I følge Schjøll er moderne hager en av de sterkeste hagetrendene. Moderne hager er rene, organiserte og lettstelte. Slike hager preges gjerne av trær, busker og stauder som kommer igjen år etter år.
– Trærene skal gi skygge og folk er mye mer opptatt av treets funksjon, for eksempel skyggen treet kaster. Hagedammen er mer populær enn noengang. Hagedam gir en fantastisk ro i sjelen, sier han.

DARK GARDEN
Den nyeste trenden akkurat nå er såkalt Dark Garden. Den har mørke planter og blomster. Bark og skifer skal samspille med plantene.
– Blomstene skal være så mørke som mulig, nesten blåfiolett, på grensen til sort, forteller han.

LES OGSÅ: Den beste verktøyskassen!

COTTAGE GARDEN
Britisk inspirerte cottage garden har vært en trend i mange år. Schjøll holder den fremdeles som en hagefavoritt. Cottage garden preges av et herlig kaos av planter, busker og blomster.
– Det er sjarmerende stilmiksing. Tenk oldermors servise, rosebusker, klatrevekster og teselskap i hagen, smiler Schjøll.

STATUS MED HAGE
– Hagen er det nye visittkortet, fastslår han humoristisk.
I Norge bygges det tett og bare de færreste har en hage å vise frem. Derfor er nettopp hagen også et statussymbol, mener den ivrige blomster-entusiasten.
– Vi lever i et fantastisk land med stor plass. Likevel bygger vi små hus med små hager. Det er nok et behov for hygge, vi lager det så hyggelig – både inne og ute. Det er unikt for Norge og Skandinavia. Det er klart det er status å vise hvor fint du har det i hagen, når de fleste ikke har hage, sier han.

LES OGSÅ: 27 prosent raskere salg med klikk

AVKOBLENDE HAGESTELL
Han forteller at hagestell blir stadig mer populært. Hastverk i hverdagen og behov for ro, er Schjølls forklaring på den økende populariteten.
– Det gir en helt egen ro å stelle i hagen, og flere blir oppmerksom på denne livskvaliteten. Hverdagene våre er fylt opp med ting vi skal ordne og fikse. Vi trenger å koble av – og hagestell er den ultimate avkoblingen. Det er trendy å stelle hagen, sier han.

 

 

 

 

 

-->