Foreldre skaper klasseskille

Foreldre som gir barna garantier eller egenkapital til bolig skaper et klasseskille i samfunnet.


Det er mange hardtarbeidende unge mennesker som ønsker seg inn i boligmarkedet, men som stanses av egenkapitalkravet. Det er her mange unge kan dra frem trumfkortet – foreldrene!

LES DENNE: Fulgte motvillig meglers råd – fikk storgevinst

KLASSESKILLET VEDLIKEHOLDES
Drøyt halvparten av befolkningen svarer at det skapes et klasseskille når foreldre bidrar økonomisk til boligkjøp. Det er faktisk bare 17 prosent som mener at dette ikke betyr noe. Spisses tallene til å kun omfatte Oslo, øker antallet som mener at det oppstår klasseskille – til 63 prosent.

Professor Frank Aarebrot, mener at det alltid har vært et klasseskille og at det i dagens samfunn bare vedlikeholdes.

Frank Aarebrot, professor, foto: Universitet i Bergen

IKKE BARE RIKE FAMILIER
– Det er ikke lenger bare rike, gamle familier som i en eller annen form kan hjelpe barna sine. Men dette er ikke noe nytt fenomen. Slik var det også da jeg studerte på universitetet, men i mindre grad enn i dag, sier 70-åringen.

KRYSS-GENERASJONSHJELP
Aarebrot beskriver det som «kryss-generasjonshjelp», og med den boligveksten Norge har opplevd siden krigen er det blitt flere formuende personer.
– Som igjen kan hjelpe de unge til å få egen bolig, sier han.

LES OGSÅ: Her finner du PrivatMegleren

I alderen 30-44 år og 45-64 år er det rundt 60 prosent – uansett landsdel – som mener at foreldre skaper klasseskille når barna får hjelp til å finansiere bolig.

FORSTÅELIG
– Foreldre som bidrar, enten som kausjonister, medlånstakere eller ved å gi egenkapital, gir klare fortrinn og skaper et klasseskille. Det er også forståelig at foreldre som har mulighet hjelper de unge inn i et boligmarked som hele tiden stiger i verdi, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i PrivatMegleren.

-->