Boligbyggeren med sans for detaljer

Christian Foss er mest kjent som eier av Ulriksbanen i Bergen. Han er også en stor boligutvikler. 42-åringen står bak kanskje landets mest spektakulære boligresortprosjekt på Skjoldnes ved Nordåsvannet i Bergen.Hvor viktig er det å skape identitet til et prosjekt med eget navn, design og logo?
–  Først handler det om å definere et tydelig og klart konsept med utgangspunkt i kvaliteter og innhold. Deretter er det svært viktig å underbygge dette gjennom å lage et ”brand” for prosjektet som må gå som en rød tråd gjennom hele prosjektet. Det vil virke mot sin hensikt å bruke masse ressurser på å lage navn, design og logo dersom innholdet ikke står i stil med kommunikasjonen.

Slik vil byggene på Skjoldnes bli

Slik vil byggene på Skjoldnes bli

I Skjoldnes-prosjektet i Bergen selges det leiligheter fra fire millioner til 20 millioner, er det krevende å nå ulike kjøpergrupper?
-Vi har vært opptatt av å etablere et mangfold av beboere. Fellesnevneren er et ønske om å være en del av et livsstilskonsept. Derfor utviklet vi ulike leiligheter, med differensiert innhold for å nå kjøpergrupper i forskjellige livsfaser.

LES OGSÅ: Dette er Skjoldnes-prosjektet

Dette må være et av landets beste boligprosjekter?
– Det får andre vurdere. Vi har definert Skjoldnes som et innovativt boligresort, med inspirasjon fra forskjellige hotellresorts. Vi har fokusert på kvaliteter ut over bare det å bo. En del av konseptet er parkanlegg, tennis- og badmintonbane, ballbinge, boulebane, parsellhager, et beach club anlegg med badehus og tilgjengelige kajakker, kanoer og paddleboards. Vi totalrenoverer dessuten en gammel villa, tegnet av den kjente arkitekten Frederik Konow Lund, og dette huset vil inneholde lavterskel bevertning, vinkjeller, business lounge og utleiesuiter.

Utsikt fra Nordåsvannet

Utsikt fra Nordåsvannet

Hvor tett følger du utviklingen av et prosjekt som utbygger?
– Jeg jobber med de store linjene, men som person er jeg også en detaljfreak.  Derfor følger jeg alle mine prosjekter svært tett. Jeg tegner og skisser veldig mye og er opptatt av logistikk og funksjonalitet. I tillegg syns jeg det er veldig kjekt med både design, formspråk og totalopplevelse når man går inn i en leilighet eller bygning. Det går en del tid sammen med interiørarkitekter for å finne de riktige materialkvalitetene som farger, fliser, dører og belysning.

Du er en privat utbygger som konkurrerer med kjente og nasjonale utbyggere, hvilke fordeler og ulemper gir dette?
– De store utbyggerne har funnet sine oppskrifter på hvordan de gjennomfører mange og store prosjekter, og der de ofte overfører resepten fra ett prosjekt til det neste med tanke på innhold, kvaliteter og gjennomføring. Fordelen med dette er at de kan produsere strømlinjeformede prosjekter på en effektiv måte. Som privat utbygger står vi nok friere til å gå enda lengre ned i dybden når det gjelder valg av innhold og kvaliteter.

I leilighetene er det panoramavinduer

I leilighetene er det panoramavinduer

På hvilket tidspunkt i en utbygging forsvinner risikoen og utbyggeren kan se for seg en oppside?
– Den endelige risikoen for en utbygger er først borte fem år etter at utbyggingsprosjektet er ferdigstilt og overlevert. Innenfor eiendomsutvikling og utbygging er det ulike terskler for eliminering av risiko. Den fasen som er mest risikofylt for en utvikler, er  fra man varsler oppstart av en reguleringsplan og frem til denne er vedtatt i kommunestyret. En vedtatt reguleringsplan kan påklages til Fylkesmannen, og da vil den først gjelde etter at Fylkesmannen har stadfestet planen. Den største finansielle risikoen ligger i perioden frem til reguleringsplanen er endelig, mens risiko knyttet til markedsforhold rundt byggekostnad og salgspriser er mer forutsigbart.

 Er det viktig at utbygging som er regissert av deg også gjenspeiler din profil?
– Ja, og min profil er nok først og fremst at jeg går i dybden på de prosjektene som jeg utvikler. Jeg bruker ressurspersoner for å søke etter gode og funksjonelle løsninger. Gjennom årenes løp har vi utviklet boligprosjekter for ulike segmenter, ulike kontorkonsepter, skoler, kjøpesenter, restauranter og hotellkonsepter. I tillegg har vi overtatt og utviklet et totalkonsept for Ulriksbanen, der vi driver taubanen, tilbringerbusser, fjellbutikk og restaurant under merkevarenavnet Ulriken643. Felles for samtlige prosjekter er at jeg involverer engasjerte og flinke mennesker som både brenner for de prosjektene som vi gjennomfører, og som har integritet til å stå for sine tydelige meninger, uansett hvilket fag de representerer. Jeg deltar kun i prosjekter der jeg har riktig magefølelse, og der jeg selv kjenner et brennende engasjement for å løse oppgaven på en skikkelig måte.

LES OGSÅ: Her finner du PrivatMegleren

Du får være statsminister for en dag og har anledning til å gjøre et grep innen boligutvikling?
Da hadde jeg delegert alt ansvar for boligutvikling til Kommunaldepartementet med en stående ordre om vesentlig forenkle alle de byråkratiske prosessene fra ide til nøkkelferdig bolig.

 

-->