Derfor betyr Movember mye for Bjørn Arne

Megler Bjørn Arne Braathen fikk påvist prostatakreft bare 44 år gammel. Han bruker november for å fronte «Movember» og vil se flest mulig menn med bart.


– Heldigvis er jeg på vei tilbake og jobber det jeg kan som eiendomsmegler, sier 46-åringen. Han er litt oppgitt av menn som ikke går til lege, og understreker samtidig at prostatakreft ikke er en syk- dom som bare rammer eldre menn.

LES OGSÅ: Vil ha personlig stil i hjemmet

MYTE
– At legen må gjøre ukomfortable fysiske undersøkelser for å sjekke prostataen er ikke tilfelle. Fysiske undersøkelser er først nødvendig ved mistanke om sykdom. Det beste en mann kan gjøre er å frivillig be om å få testet seg for prostatakreft.

BLODPRØVE
Prostatakjertelen produserer et protein og gjennom en blodprøve er det enkelt å sjekke de såkalte PSA-verdiene av dette proteinet i blodet. En endring av denne verdien over tid vil signalisere at det kan være fornuftig å følge dette ytterligere opp. På denne måten kan man avdekke en kreft diagnose svært tidlig, og behandle det med svært gode prognoser.

Bjørn Arne Braathen er nå i jobb igjen som megler

Bjørn Arne Braathen er nå i jobb igjen som megler

Er det for lite oppmerksomhet rundt prostatakreft?
– Brystkreft og livmorhalskreft får mye større plass i samfunnsdebatten samtidig som dobbelt så mange menn dør av prostatakreft. Kvinner er flinkere til å snakke om temaet, mens vi menn unngår å snakke om alt som vedrører det vi har nedentil. Vi lider med oss selv i stillhet.

LIVET SNUDD OPP NED
Braathen fikk livet snudd totalt opp ned da han helt uventet fikk diagnosen bare 44 år gammel. Den erfarne megleren har nå vært gjennom kirurgisk operasjon og støttebehandlinger i ettertid. Sakte men sikkert kjenner jeg at jeg nå blir frisk. Jeg ser frem til å bli helt frisk igjen.

LES OGSÅ: Her finner du PrivatMegleren

Hvordan oppdaget du kreften?
Jeg oppdaget ikke sykdommen selv, da jeg ikke hadde noen symptomer. Den ble oppdaget fordi jeg selv ønsket å sjekkeden generelle helsen gjennom ulike prøver, sier Braathen.

Eldre menn får gjerne diagnosen etter å ha slitt med vannlatingen og ved at de hele tiden må på toalettet. Men det kan like gjerne være forstørret prostata som er helt vanlig for denne aldersgruppen.

– Du er opptatt Movember?
– Kvinner symboliserer kampen mot brystkreft gjennom den rosa sløyfen. Vi menn har Movember der vi lar barten vokse som en påminnelse om prostata- kreft, og en generell oppfordring til å bedre menns helse. Jeg ønsker at flest mulig menn undersøker seg. Jeg ønsker også at kvinner tar initiativ til at mannen får sjekket prostata. Blir sykdommen opp- daget tidlig, har man i dag svært godt tilbud i helsevesenet. En enkel blodprøve er en god investering for et forhåpentligvis langt liv, sier Braathen, som i november vil se bart på alle menn.

Mer info finner du på Movember.com

-->