Han har vært på 300 visninger

Han er på inntil 12 visninger i uken. Magnus Thun er en profesjonell boligkjøper.

25-åringen er utdannet jurist. Han jobber i det kommunale foretaket Boligbygg KF i Oslo. Der har han jobbet siden august i fjor. Boligbygg har eget kjøpsteam bestående av fire personer som stort sett går på visninger og deltar i budrunder. Hoveddelen av boliger som kjøpes er i bruktmarkedet.

– Siden jeg startet vil jeg anta at jeg har vært på opp mot 300 visninger. Så langt i år ligger det et sted mellom 150-200, sier Thun.

LES OGSÅ: Jeanette ble datet av en bolig

Du er vel det nærmeste man kommer en visningsekspert på kjøpersiden?
– Når jeg kommer på visning er jeg nok mer opptatt av tilstanden på både bygget i sin helhet og leiligheten. Det første som møter deg på visning er oppgangen og fellesarealer. Dette kan si mye om hvor godt et sameie eller borettslag blir driftet. Bærer det tydlige preg av vedlikeholdsetterslep er det fornuftig å sette spørsmålstegn ved driften og ved felleskostnadene. Felleskostnadene er muligens for lave slik at styret ikke får gjort nødvendige vedlikeholdstiltak.

Du er opptatt av felleskostnader?
– Når man ser en sliten fasade eller oppgang er det viktig å huske på at som eier av en leilighet i dette bygget vil dine felleskostnader bli påvirket ved utbedringer av bygget. Jeg spør alltid megler om styret har noen planer som vil påvirke felleskostnadene.LES OGSÅ: Her finner du PrivatMegleren nær deg

Hva fester du deg ved inne i boligene på visning?
– Inne i selve leiligheten er det første jeg gjør å danne meg et helhetsinntrykk ganske så raskt. Jeg ser fort om det er et velholdt objekt eller om ting er nedslitt. Hvordan ser overflatene ut ved første øyekast? Er gulvet i god stand eller har det mye riper eller svikt? Jeg er opptatt av at leiligheten har en generelt god standard.


Hva er det viktiste rommet for deg?
– Bad er nok det viktigste rommet med tanke på at dette blir det dyreste å pusse opp i ettertid. Her forsøker jeg alltid å få tidfestet når badet sist ble oppgradert og hva som ble gjort. Her spør jeg alltid megler om når badet sist ble tatt, om det er tatt i sin helhet og om det ble gjort av fagfolk. Jeg forhører meg også alltid om det elektriske anlegget har automatsikringer.


Er du av og til i tvil?
– Det hender jeg kan være usikker på en bolig etter visning. Hvis jeg er usikker går det som regel på tilstanden på badet.

Ber du noen ganger om en ekstra visning?
– Det har ikke vært nødvendig å se på en leilighet flere ganger for å kunne ta en avgjørelse på om det er et aktuelt kjøp.

Hvordan er budrundene du delar i?
– I dagens marked er det ikke så rent sjeldent at boligen glipper i en budrunde. Det hender at jeg aldri får lagt inn et bud før den har gått for høyt. Det er litt bevisst at jeg avventer for å se hvordan budrunden utarte seg.

Hvordan er det å tape i en budrunde?
– Det å tape budrunder er realiteten i dagens marked. Det kan være litt frustrerende hvis jeg taper alt, men jeg er veldig klar over hvordan markedet er om dagen, og forholder meg til realitetene.

Hva synes du om boligstyling?
– Når det kommer til å style boligen er mitt inntrykk at det er veldig enten eller. Mange har et pent hjem og lar tingene de har bli stående. Mens andre steder føler jeg litt at jeg går inn i en katalog. Det er nok fordeler og ulemper med begge deler. Men hvis du skal treffe de store massene er førsteinntrykk viktig. Da hjelper det nok at leiligheten er innredet på en fin måte.

Hvordan forholder du deg til meglere på visninger?
– Jeg bruker meglere aktivt på visning og en god megler kjenner sitt prospekt godt. Det er viktig å bruke muligheten til å stille spørsmål om alt man skulle lure på rundt boligen.

Jeg er opptatt av driften til styret, årstall på når ting er tatt, om det er gjort av fagfolk og vedlikeholdshistorikk. Dette krever at megler har kontroll på informasjonen han eller hun har hentet inn på forhånd.

Du gir rating på boliger du besøker?
– Når jeg er tilbake på kontoret dagen etter siste visning sorterer jeg alltid boligene etter hvilke jeg tror får mest oppmerksomhet. Jeg treffer som regel ganske bra.

 

-->