Gradene faller – gnagere kommer

Gradene faller og gnagerne banker ikke på døren for å komme seg inn. De finner sine egne veier inn i huset ditt og kan forårsake stor skade.


Nå som gradene faller søker både rotter og mus seg innendørs. Skadedyrene gnager på ledninger, treverk, isolasjon og inventar. De lager lyd og griser til huset ditt.


LES OGSÅ: Jeanette ble datet av en bolig

Rydd rundt boligen

Det første du bør gjøre er å rydde rundt boligen din. Sjekk at det ikke finnes åpninger i musebåndet som er montert mellom grunnmuren og kledningen. En mus trenger 15 millimeter (!) for å trenge seg inn. De kan også klatre oppover en murvegg. Og husk at gnagerne elsker å formere seg. I store kull.

LES OGSÅ: Vi gir verdivurdering av din bolig

Ødeleggelser
Skadedyrene kan dessuten forårsake strømbrudd, brann og vannlekkasje. Derfor bør du bare konkludere med at alt kan gnages på, og de små gnagerne er faktisk i stand til å ødelegge boligen din. Derfor bør du ha en forsikring som omfatter skadedyr.

Den kaldeste perioden
November til februar er topperioden for inntrengning og ødeleggelser med julen som selve «høydepunktet». Lukten av julemat og iskalde netter gjør at gnagerne legger inn både ekstra innsats og kreativitet for å komme seg innendørs. Og det er viktig å vite at matavfall må gjøres utilgjengelig.

Sterk lukt
Rotter trives best i fuktige miljøer som kjellere og avløp. Mus trives i veggen, på loftet, i tak og under gulv. Krafselyder er et sikkert tegn på at gnagerne har kommet seg innendørs. Du kan også oppleve sterk lukt fra avføring og urin, eller se synlig muselort. Musene driter akkurat der det passer dem, mens rottene har sine faste steder i boligen der de legger igjen avføringen.

Hageredskaper og vedstabler
Har du mistanke om at du har fått skadedyr i boligen, anbefaler PrivatMegleren at du tar kontakt med et profesjonelt skadedyrfirma. Verken hageredskaper eller vedstabler bør stå helt inn i husveggen. Dette er gjerne de første stedene gnagerne søker ly, før de fortsetter ferden inn i boligen din.

Illustrasjonsfoto: Rentokil

Om du trenger bistand kan du kontakte:
Rentokil
Oslo Veggdyrkontroll
Anticimex

 

-->