Oslo er ikke Norge

Når vi ser på boligmarkedet er overskriften dekkende: Oslo er ikke Norge!


GRETHE W. MEIER, adm.dir PrivatMegleren


Nesten daglig er det nyheter om boligmarkedet i Oslo. Det pågår en boligkrig i hovedstaden som involverer kuppforsøk, direkte kontakt med selger, budgivere som ikke har vært på visning og bud langt over prisantydning.

SELGE BOLIG: Her finner du PrivatMegleren

Grethe W. Meier, adm.dir i PrivatMegleren

Grethe W. Meier, adm.dir i PrivatMegleren

EN KRISE FOR OSLO
Først og fremst er det som skjer i Oslo en krise for Oslo som har et boligmarked ute av kontroll. Min bekymring er at alt vi leser og ser på TV som omhandler Oslo, gir en feilaktig oppfatning om at slik er det generelle boligmarkedet i Norge.

LITE RELEVANS
Det norske boligmarkedet har liten relevans til det som foregår i hovedstaden. Du trenger ikke kjøre langt ut av Oslo før prisene er nokså harmomiske og overkommelige. I andre områder skulle vi gjerne sett at det var enda mer fart i boligtransaksjonene.


Holder vi Oslo utenom er det ingenting som aktualiserer at de skjerpete egenkapitalkravene skal ha livets rett når de utgår på dato 31.12.2016.

LES OGSÅ: Jeanette ble datet av en bolig

URETTFERDIG
Reglene om avdrag fra første dag og en tenkt stressrente på fem prosent som ble innført 1. juli i fjor har bare relevans i et område: Oslo. Derfor blir det urettferdig om finansminister Siv Jensen gir reglene forlenget levetid. Generelt er vi motstader av politisk regulering, men akkurat i Oslo kan vi ha en viss forståelse for at den politiske styrepinnen tas i bruk. Men dette kan bankene også bidra med gjennom godt bankhåndverk.

Det er hard kamp om et hjem i Oslo

Det er hard kamp om et hjem i Oslo

BYGG MER
Vi er mest opptatt av at det skal bygges mer – og raskere – i pressområder. En ny Plan og bygningslov er i ferd med å bli ferdigstilt og den skal gjøre all saksbehandling mye enklere og mer effektiv. Slike politiske initiativ hilser vi velkommen. Oslo trenger flere og rimeligere boliger og med ny Plan og bygningslov kan i alle fall den «kommunale proppen» tas ut.
Norge som sådan trenger ingen innskjerpninger, men tidvis mer fart i boligmarkedet!

 

-->