Fikk kjeft for å fakse annonser

Han fikk kjeft av Aftenposten da han i 1978 var så «teknisk» at han fakset over en annonse. Morten Thøgersen er den megleren i Norge som har holdt det gående lengst med 40 år i bransjen.


Hva handler denne saken om: Møt bransjens «Grand Old Man»


– Om jeg skal pensjonere meg snart? Nei, det skal jeg virkelig ikke, humrer 65-åringen.

Her finner du PrivatMegleren

TERGET BRANSJELEDEREN
Thøgersen driver PrivatMegleren Thøgersen og Partnere i Sandvika. Han startet som megler i 1976 og på det tidspunktet var det tre meglere, inkludert ham selv, i Bærum. Allerede året etter klarte han å terge på seg bransjelederen da han annonserte boliger tilsalgs i avisen – på lørdager.

FORSTRYRRE HELGEFREDEN
– Jeg fikk klar melding om at vi ikke skulle forstyrre helgefreden til verken boligkjøpere eller til oss meglere i helgene, minnes han.
Thøgersen har fulgt alle store og små endringer gjennom 40 år og kan trygt beskrives som en «Grand Old Man» i meglerbransjen.

LES OGSÅ: Jeanette ble datet av en bolig

Hva er den største endringen i løpet av disse årene?
– Profesjonaliteten. Det har vært en enorm profesjonalisering av meglere der det kreves utdannelse og erfaring før man får meglerbrevet. I tillegg er informasjonsflyten en helt annen. Da vi annonserte boliger på 70-tallet hadde vi ikke med adresse eller visningstidspunkt i annonsene. De som var interessert måtte ringe oss meglere for å få mer informasjon.

Fra tid til annen kommer det innslag der folk oppfordres til å selge selv, er dette utviklingen?
– Overhodet ikke. Det må gjerne komme nye teknologiske hjelpemidler som effektiviserer prosessen, men megleren har en sentral rolle i boligsalg. Det er spesielt to aspekter som rådgivning og troverdighet.

Vi setter en pris på boligen din

Du kunnet hatt en fremtid som bygningsingeniør?
– Det var det jeg utdannet meg som og senere også takstmann. Jeg har hatt mye glede av disse utdannelsene likevel, både på visninger der potensielle kjøpere tar opp spørsmål om bygtekniske forhold, og jeg er fagdommer i byggtekniske saker i lagmannsretten. Den synes jeg er veldig kjekt.

Og om du fikk velge yrke igjen?
– Jeg har hatt det veldig festlig som megler. Men jeg har også båret på en drøm om å bli arkitekt.

Frykter du boligboble?
– Jeg frykter ingen boligboble. Markedet er styrt av tilbud, etterspørsel, rentebetingelser og sysselsetting og fortsatt bygges det for lite boliger. Skulle renten mer enn doble seg over natten kan enkelte sikkert bli litt tungpustet.

Hva har vært den mest krevende epoken?
– Perioden fra 1988 til 1993. . Da sleit folk etter det glade 80-tallet. Utbyggere ventet og ventet for å maksimere prisene, men til slutt falt markedet sammen og mange gikk konkurs. På slutten av denne perioden var det mye tvangssalg. Boligrenten lå på rundt 15 prosent. Det som skjedde under finanskrisen kan knapt kalles en fartsdump sammenlignet med denne perioden, sier Thørgersen.

-->