Se på gulvet ditt – alle andre gjør det!

Gulv er et møbel. Det skal vises frem.


Hva handler denne saken om: Interiør – fokus på gulv


Det hotteste blant norske boligeiere akkurat nå er lyse tregulv, enten børstet og hvitlakkert, eller med hvitoljet overflate.

LES OGSÅ: Jeanette ble datet av en bolig

Cato Berg, kjedeleder i Gulvspesialisten

Cato Berg, kjedeleder i Gulvspesialisten

1-STAVS OG 3-STAVS
– Dette er ikke bare den norske favoritten, men den skandinaviske favoritten, sier kjedeleder Cato Berg i Gulvspesialisten som har sin største kundegruppe innenfor rehabilitering. Prosjektutviklere sverger til 3-stavs parkett.

RIMELIGERE
– Fordi dette er den rimeligste løsningen da 3-stavs parkett produseres av råvarer som ikke kan brukes til 1-stavs parkett og selges i større volumer. Derfor er den også rimeligere,  sier Berg.

1-stavs er mer eksklusiv?
– Utbyggere og de ynge boligeierne er mer avhengig av budsjett og velger i større grad 3-stavs parkett og andre rimeligere gulvtyper som f. eks. laminat. Hos boligeiere som skal pusse opp, er imidlertid 1-stavs parkett den som er desidert mest ettertraktet.

Her finner du PrivatMegleren

Skipsgulv var en klassiker tidligere, hvordan er statusen her?
– Denne type gulv er nesten helt utfaset. Det henger sammen med at de mest brukte materialene som var eksotiske tresorter er tatt vekk fra det norske markedet og en felles interiør bransje har mer fokus på bæredyktige materialer og råvarer. Dermed er etterspørselen svært lav på skipsgulv.

(fortsettes under bildet)

Lys 1-stavs parkett er det mest etterspurte hos boligeiere

Lys 1-stavs parkett er det mest etterspurte hos boligeiere

Og gulv med fiskebensmønster?
– Fiskeben- og andre mønstergulv er eksklusivt. Dette har vi tidligere solgt til en mindre del av markedet, men opplever mer og mer etterspørsel innenfor flere kundegrupper. Dette er gulv som er kostbare og alltid like tidløs og eksklusive, sier Berg.

LAMINAT ER KALDT
Laminat er han ikke særlig snakkesalig om, bortsett fra at det består av et kunstig materiale og dermed vil oppleves som kaldere. Om du ønsker laminat vil han selvfølgelig sørge for at du får det.
– Vi anbefaler i stedet kork, vinyl og linoleum. Det er også mulig å kombinere disse gulvene, sier han.

Ønsker du verdivurdering av din bolig?

HOVEDMØBEL
– Vi ser mer og mer at folk betrakter et flott tregulv som husets hovedmøbel, og de starter gjerne fargevalgene der. Med et så sentralt valg unnagjort faller gjerne flisvalg, kjøkken og veggfarger lettere på plass. Det sier Magnus Johansen  som har arbeidet med gulv i over 15 år. Han er daglig leder i slipe- og vedlikeholdsfirmaet Norsk Gulvservice, samt innehaver av parkett- og flisbutikken Skógr på Skøyen.

– For tregulv er fargene de samme for slipte flater og nye gulv. Nyanser og kombinasjoner av hvit og grå har holdt stand i mange år, og kommer nok ikke til å gå av moten med det første. I tillegg til dette er det en brytning mot valg av varmere grå- og bruntoner.

FORETREKKER OLJE
Når det kommer til overflatebehandling er det olje eller hardvoksolje som gjelder, mener Johansen.
– Selv om de fleste gulv er tilgjengelige med lakk, er det spesielt Osmo hardvoksolje som blir valgt. Oljen gir en naturlig, pen og slitesterk overflate som vi benytter mye til både gulvsliping og på ferdige gulv. Næringsbygg med store flater av tregulv benytter nesten utelukkende hardvoksolje, sier Johansen, og viser til Den Norske Opera og Gardermoen som eksempler.

 

-->