Banker og meglere går for E-takst

Stadig flere banker bruker E-takst som verdivurdering på din bolig, og arbeider for å gjøre E-takst til standard.


Hva handler denne saken om: Bankene går for ny takststandard


Dag Hegerstrøm, assisterende direktør i PrivatMegleren, påpeker at E-takst er et bedre og mer robust alternativ enn tradisjonelle verditakster.

Bankene vil standardisere E-takst

Bankene vil standardisere E-takst

LES OGSÅ: Så mange har tjent på boligen

– E-takst er i ferd med å utvikle seg til en standard i markedet. Denne utarbeides av megleren basert meglerens salgserfaring i sitt lokalområde, men baserer seg samtidig på sammenligning av registrert eiendomsinformasjon for lignende eiendommer, i tillegg til statistisk materiale. På denne måten sammenfattes alle viktige faktorer i prissettingen av en eiendom, sier Hegerstrøm.

LES OGSÅ: Jeanette ble datet av en bolig

Selve verdisettingen er det megleren som konkluderer på i E-takst. Konseptet er blant annet utviklet for å gi banker og andre finansinstitusjoner bedre dokumentasjon av verdivurderinger.

VERDIVURDERING
Både ved salg og refinansiering /bytte av bank, er det i mange tilfeller behov for en ny verdivurdering av boligen. Ulike krav og ulik praksis for hvordan denne verdivurderingen skal dokumenteres har tidligere vært en utfordring i meglerbransjen.

Her finner du PrivatMegleren

MER PRESIST VERKTØY
– Innføring av E-takst har gitt eiendomsmeglerne et langt mer presist og transparent verktøy for verdivurdering som også skal avdekke forsøk på svindel, sier Hegerstrøm.

HISTORISK DOKUMENT
En E-takst og tidligere omsetningstall lagres og blir et historisk dokument knyttet til gårds- og bruksnummer på eiendommen. Dette innebærer at opplysninger om tidligere omsetninger enkelt kan sammenlignes med den nye. Ev. avvik blir synlig og må begrunnes av megler.

FLERE BANKER
E-takst er utviklet av Eiendomsverdi, et selskap som eies av blant andre Eika Boligkreditt, Nordea Bank Norge, SpareBank 1 Gruppen og DNB. Selskapet leverer fra før systemer med omfattende informasjon om det norske boligmarkedet til landets meglerforetak og banker.

Ønsker du verdivurdering av din bolig?

 

-->