Et delt boligmarked

I juni vil det legges ut flere boliger for salg. Det vil forhåpenligvis skape litt mindre ubalanse i Oslo, skriver Grethe W. Meier i PrivatMegleren i denne kommentaren.


 

AV GRETHE W. MEIER
Adm.dir, PrivatMegleren

Grethe W. Meier, adm.dir i PrivatMegleren

Grethe W. Meier, adm.dir i PrivatMegleren

Over hele landet meldes det om god aktivitet. Det er balanse mellom tilbud og etterspørsel. Ser vi bort fra Oslo og Stavanger er boligmarkedet akkurat slik vi ønsker at det skal være. Oslo og oljehovedstaden har levd sine egne «boligliv» i hele år. I Oslo har prisene skutt i været og dessverre vil vi sikkert se 10 prosents økning i 2016. Vi utelukker ikke tilsvarende galopp neste år.

LES OGSÅ: KLiKK – slik ble Jeanette datet av en bolig


EKSTREM PRISVEKST
Dette er ekstrem prisvekst. Nylig holdt jeg et foredrag om boligmarkedet i Oslo. I salen var det en hyggelig kar fra Prognosesenteret, som følger boligmarkedet tett. Han våget – klokt nok – ikke å vedde imot at prisoppgangen blir så ekstrem som 10 prosent i hovedstaden. I Stavanger er ubalansen med motatt fortegn.

RANDSONENE RUNDT OSLO
Samtidig som det er mangel på boliger i Oslo ser vi at markedet blir varmere og varmere i randsonene rundt Oslo, som Hamar, Tønsberg, Jessheim (Romerike) og byene i Østfold. Jeg tror at flere innser at Oslo er blitt for dyrt å bosette seg i. Dermed finner boligkjøpere seg andre steder, men likevel nært nok til at Oslo er en grei kjøretur unna.

Her finner du PrivatMegleren nær deg

MER BALANSE I JUNI
I juni kan i alle fall PrivatMegleren sørge for at det blir litt mer balanse i hovedstaden. Ved utgangen av mai hadde vi fått inn 20 prosent flere oppdrag sammenlignet med solgte boliger gjennom måneden. Disse oppdragene alene kan ikke påvirke boligprisoppgangen, men kan skape litt mer balanse i tilbud og etterspørsel den neste måneden.

PASSIVE POLITIKERE
Bor du utenfor Oslo spør du deg gjerne hvorfor det er boligmangel i hovedstaden. Grunnen er passive politikere. Politikere som ikke makter å fatte vedtak og som ikke er fremtidsrettet. Snart er alle eplehager i Oslo blitt mindre boligprosjekter. De konspetuelle boligprosjektene – der infrastruktur og kollektivtilbud er en del av helheten –  er nesten fraværende i landets største by. Eplehagene tar ikke unna etterspørselen.

POLITISK BJELLESAU
Politisk er vi nøytrale, og det blir feil å gi det sittende byrådet i Oslo all skyld. Alle politiske farger må ta ansvar for at Oslo henger etter. Vi kunne tenke oss en «Bolig-Sylvi» i hovedstaden. Man kan mene hva man vil om innvandringsminister Sylvi Listhaug. Hun har gjennom to ministerposter vist at det er tak i henne. Hun er skarpsynt og tydelig. Oslo mangler en politisk bjellesau som viser vei. Det er helt avgjørende med politisk involvering for å få fart på hovedstaden som boligby.
Inntil det skjer anbefaler jeg førstegangskjøpere og folk med vanlige inntekter om å kjøpe bolig et annet sted – rett og slett flytte til en by eller bygd  med normale boligpriser.

Her finner du flere kommentarer fra Grethe W. Meier

-->