Selgerne smiler – kjøperne fortviler

Alle er opptatt av at det finnes boligkjøpere der ute. Vi savner boligselgerne, spesielt i Bergen og Oslo!


KOMMENTAR: GRETHE W. MEIER, adm.dir, PrivatMegleren

Grethe W. Meier, adm.dir i PrivatMegleren

Grethe W. Meier, adm.dir i PrivatMegleren


 

Først må jeg få gi noen godord til mine kolleger landet rundt. Aldri før har PrivatMegleren fått flere oppdrag.

LES OGSÅ: Press i boligmarkedet

Den tilliten setter vi pris på. Men disse oppdragene alene kan ikke løse den ubalansen som er i deler av markedet.


Kø av kjøpere
Det er kø av kjøpevillige nordmenn. Fellesnevneren for de fleste er at de vil kjøpe ny bolig før de selger sin egen bolig. Dermed har det forventete vårsleppet av boliger uteblitt i april. Akkurat nå frykter jeg at denne tendensen også viser seg i mai. I Bergen og Oslo har det oppstått ubalanse som gir utslag på forskjellige måter:

* Flere boligkjøpere kontakter våre meglere direkte for å høre hva som kommer for salg

* Flere prøver å kuppe boliger før visning

* Godt etablerte snapper mindre boliger foran nesen på førstegangsetablerere, og leier ut boligen og får med seg verdistigningen de neste årene.

Her finner du PrivatMegleren nær deg

Fest for dem som selger
Rogaland er fortsatt unntaket i landet. I andre oljeregioner, som Harstad, beskrives boligmarkedet som en fest. Fest for dem som selger bolig. Festen i Harstad er dekkende for mange andre områder i Norge. Selgerne oppnår høye priser, godt hjulpet av lite utvalg og høy etterspørsel.

LES OGSÅ: Jeanette ble datet av en bolig

Ingenting er bedre enn boligselgere som kan le hele veien til banken. Men så er det også slik at du kjøper og selger i det samme markedet. Tendensen vi registrerer i Bergen og Oslo driver prisene oppover. Husk at dette er landets dominerende boligmarkeder som også setter kraftige spor i boligprisstatistikken. Verken du eller jeg er tjent med prisøkninger i disse byene som er basert på ubalanse. Det er på mange måter litt Texas i disse regionene.

Vi gir deg verdivurdering

Min oppfordring er at flere legger ut boligen for salg. Det er det beste vi kan håpe på, inntil politikere og myndighetene sørger for at boligbyggingen kan skje i raskere tempo i store pressområder.

-->